IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще си върне ли държавата направените разходи по реактора за АЕЦ "Белене"?

Големи мощности трябва да се изграждат с проектно финансиране, заяви доц. Валентин Колев от ТУ

11:21 | 12.07.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив, БТА</em></p>

Снимка: архив, БТА

Разходите по реактора за АЕЦ „Белене“ са близо 1 млрд. евро, заяви пред Bloomberg TV Bulgaria деканът на Електротехническия факултет към Техническия университет (ТУ) в София доц. Валентин Колев.

По думите му тези разходи включват 550-те млн. евро, които България трябва да заплати на Росатом след решението на международния арбитраж, авансово платени 300 млн. евро, както и похарчени над 110 млн. евро за адаптиране на изградения фундамент за стария реактор за новия (старият реактор е продаден преди около 20 г.).

„Това са разходи над 1 млрд. евро, като трябва да се мисли за тяхното възстановяване“, заяви експертът в коментар за опитите изработеният реактор да бъде продаден на Иран, за което българска делегация преговаря в Техеран.

Според доц. Колев по принцип НЕК не трябва да е инвеститор в мащабни енергийни проекти, а те трябва да се реализират чрез проектно финансиране.

Той допълни, че в АЕЦ „Белене“ е неразумно да бъде изграден само един блок заради необходимостта да се строи инфраструктура. Затова според него няма сериозен технически проблем въпросният блок да бъде адаптиран за площадката на АЕЦ „Козлодуй“. 

Освен това по думите му в момента България е голям износител на енергия и няма нужда от два нови блока.

„Решенията за такива големи проекти винаги са политически, а не икономически. Те не трябва да се оценяват по моментното състояние на системата“, заяви изпълнителният секретар на БулАтом Станислав Георгиев пред Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи, че има атомни централи, които работят по 60 – 80 години, затова на тях не трябва да се гледа краткосрочно.

Станислав Георгиев смята, че след 25 години една атомна централа може да работи на печалба, когато всички амортизационни такси бъдат изплатени.

Освен това тази енергия е зелена, подчерта той.

4,2 млрд. лева са похарчени като цяло за „Белене“. В световната практика никога не се строи само един блок, а поне два, заради ефективността, допълни експертът.

Той призна, че в момента държавата няма пари за проекта. По въпроса дали реакторът да бъде продаден в Иран той каза, че дори това да стане, няма в никакъв случай да бъде получена реалната цена.

Има вариант да обявим този проект за продан – който има желание, да го изкупи и построи. Ако дойде чужд инвеститор, той ще си направи сметката къде да продава тази енергия, заяви Станислав Георгиев.

„Има варианти за „Белене“, проектът има място в българската енергетика, както и 7-и и 8-и блок в Козлодуй“, коментира той.

Относно възможността реакторът за „Белене“ да отиде в Козлодуй, той обясни, че всъщност са поръчани два реактора и вторият е 85% готов. Площадката в Белене е лицензирана, а в Козлодуй – не, каза още Георгиев.

Вижте още във видеото:

Гледайте още в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
dakl
преди 7 години
Едва ли е правомерно да се сравняват несравними величини: практиката в относително суверенни и независими държави и страна като нашата , която реално се е отказала от своя суверинитет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още