IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще уведоми Брюксел за решението на арбитражния съд за АЕЦ „Белене“

Може отново да бъде повдигнат дебатът за строеж на втора ядрена централа, стана ясно още от думите на премиера

17:35 | 21.06.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
България ще уведоми Брюксел за решението на арбитражния съд за АЕЦ „Белене“

Премиерът Бойко Борисов е възложил на вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова да напишат писмо до Европейската комисия, с което да уведомят европейската институция за решението на арбитражния съд за оборудването за АЕЦ „Белене“.

Това стана ясно по време на посещението на премиера във Враца.

„Имаме реактори да спазаряваме и да видим какво ще правим по тази тема“, каза той, цитиран от правителствената пресслужба.

По думите на Борисов ще бъдат водени преговори с руската страна, за да бъдат постигнати добри условия. Ако обаче това не стане, отново може да бъде повдигнат дебатът дали не е по-изгодно „като сме вложили толкова пари, дали да не го построим“, каза още премиерът.

В понеделник Борисов беше категоричен, че най-добрият вариант за България е оборудването, поръчано за централата в Белене, да бъде продадено. 

Страната ни беше осъдена да плати 550 млн. евро за поръчаното оборудване за втората ядрена централа от арбитражния съд в Женева. Според енергийния министър Теменужка Петкова поръчката е направена от изпълнителните директори на НЕК в края на 2008 година, но без решение на УС на държавната компания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 9
ing5rov
преди 7 години
Бокаа , Бока...ако беше дедо ти Тодор , досега и Козлодуй щеше да е читав и Белене построено и Южен поток да тече ! От Брюксел само карък , да ги *** у *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още