IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще задълбочи ядреното сътрудничество с Иран

Енергийният министър Теменужка Петкова е уведомила иранските власти за арбитражното решение за оборудването в АЕЦ "Козлодуй"

13:27 | 12.07.16 г. 2
<p>
	Снимка: <em>Министерски съвет</em></p>

Снимка: Министерски съвет

Задълбочаване на сътрудничеството в областта на ядрената енергетика за мирни цели беше договорено по време на среща между вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова с ръководителя на организацията за атомна енергия на Иран Али Акбар Салехи, съобщават от правителствената пресслужба.

Срещата е част от програмата на българската правителствена делегация, водена от премиера Бойко Борисов, в Техеран. Очакванията са, че по време на разговорите България ще предложи на Иран да закупи оборудването за АЕЦ „Белене“, което Арбитражният съд в Женева присъди да заплатим.

От съобщението на Министерския съвет става ясно, че темата е била обсъдена – енергийният министър Теменужка Петкова е уведомила Али Салехи за решението на арбитража. Конкретни решения в тази насока обаче няма.

Вероятно разговорите ще бъдат продължени на българска територия – вицепремиерът Томислав Дончев и енергийният министър Теменужка Петкова са поканили ръководителя на организацията за атомна енергия да посети България. По време на неговата визата ще бъдат обсъдени „технически детайли“ във връзка с бъдещото сътрудничество между двете страни в сферата на ядрената енергетика, допълват от правителствената пресслужба.

България е предложила още да предложи експертиза на Иран в областта на съхранението на отработеното ядрено гориво.

Според направените досега изявления от страна на премиера Бойко Борисов в момента България има няколко варианта за реакция след решението на Арбитражния съд в Женева –  да продаде реактора, да продаде проекта и да строи централата.

Анализаторите не са категорични кое решение ще бъде по-добро за страната. Според Иван Хиновски например оборудването за АЕЦ „Белене“, произведено сега, би струвало двойно и с продажбата България би загубила около 500 млн. евро. Бившият министър на икономиката Трайчо Трайков пък коментира, че продажбата е по-добрият вариант, но преговарящият екип трябва да е „на висота“, защото сделката ще бъде много трудна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
ACA
преди 7 години
Най-доброто решение. Трябва да задълбочаваме сътрудничеството с всички граничещи с Империята на Злото страни. Никакви проекти с ИЗ! Навремето Англичаните са плащали на Датчаните за да не ги закачат и Датчаните са използвали парите за да ги окупират напълно. Англичаните са се освободили като са спрели да им плащат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още