IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Трайков: Продажбата на реактора за АЕЦ Белене ще е сложна тристранна сделка

Оборудването е изключително неликвиден актив, посочи бившият икономически министър

10:08 | 11.07.16 г. 2
<p>
	Площадката на АЕЦ &quot;Белене&quot;. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: Ройтерс

Преговорите за продажбата на оборудването за АЕЦ „Белене“ ще се водят между три страни – България, Иран и Русия. На тази база бившият икономически министър Трайчо Трайков очаква трудни разговори.

„Руските държавни компании рядко са готови да изминат половината път между своя интерес и интереса на партньора си в чисто икономически план. Те разчитат основно на политически решения и други способи. С Иран положението е не по-просто“, категоричен е още бившият икономически министър пред БНР.

България е искала да продаде реактора много по-рано, за да бъдат минимизирани щетите, които „Атомстройекспорт“ твърди, че търпи, каза още Трайков. Руската страна обаче е изтъквала различни мотиви от „икономическо и техническо естество“.

Той уточни, че оборудването за ядрената централа е „изключително неликвиден актив“, който не може да бъде продаден на когото и да е. 

Премиерът Бойко Борисов е на двудневно посещение в Иран, където предстои подписване на споразумения от различни сектори на икономиката. В делегацията участва и енергийният министър Теменужка Петкова, както и министърът на финансите Владислав Горанов, на транспорта Ивайло Московски и земеделският министър Десислава Танева. Бойко Борисов води със себе си още и вицепремиера Томислав Дончев и външния министър Даниел Митов.

Опитът на страната ни в продажбата на оборудване за ядрени централи не е обнадеждаващ – при предишния случай България продаде първия реактор за АЕЦ "Белене" за 230 млн. долара на Русия (за Калининската АЕЦ), от които обаче получи около 70 млн. долара, а остатъкът от сумата е бил прихванат от руската страна за транспорт, застраховки и т.н., коментира още Трайчо Трайков.

Той се надява българският преговорен екип сега да бъде „на висота“. За бившия икономически министър най-добрият вариант за България е продажбата на оборудването.

Ако се стигне до вариант плащане на оборудването, Националната електрическа компания (НЕК) ще трябва да тегли кредит или да продава свои активи, които обаче са стратегически и разпродажбата им е неприемлива. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Нема мейл от Вашингтон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
Momchil_Matev
преди 7 години
Не мога да разбера защо е този инат да не се строи тази централа! 1 млрд. лева вече са дадени за подготовка на "гьола" и разрешителни - справка дълговете на НЕК. Още 600 млн. евро ще трябва да бъдат по някакъв начин платени заради арбитража. Т.е. става въпрос за над 2 млрд. лева държавни пари от данъци. Ами вземете реактора и направете централа - да има смисъл поне от дадените пари! Някой ден ще се изплати - това чудо ще работи поне 50-60 години. Има време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още