IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хиновски: Иран има интерес да купи реактора за Белене, но ние ще загубим от това

Според експерта оборудването за втората централа днес струва два пъти повече, отколкото трябва да платим на „Атомстройекспорт“

17:34 | 11.07.16 г. 1
Хиновски: Иран има интерес да купи реактора за Белене, но ние ще загубим от това

Иран разширява съществуващата си АЕЦ „Бушер“ с още един блок, който е от същия тип като този за АЕЦ „Белене“ - ВВР 1000. От тази гледна Техеран има интерес да закупи оборудването, което арбитражният съд в Женева присъди България да плати.

Това оборудване има всички качества на новопроизведеното, категоричен е енергийният експерт Иван Хиновски пред БНР. Интерес към него може да прояви и Йордания, където също планират развитие на ядрената енергетика.

Според Хиновски обаче, ако продаде реактора, България ще бъде на загуба. Цената на това оборудване сега е два пъти по-висока, отколкото страната ни трябва да заплати, каза експертът и допълни, че ще инкасираме огромна загуба при подобна операция. Дори и да продадем оборудването за 500 млн. евро, каквато е присъдата на арбитражния съд, загубата за страната ще бъде пак около 500 млн. евро.

Той припомни, че преди години страната ни е продала първото оборудване за АЕЦ „Белене“ на "Росатом". Компанията го е вложила в руската АЕЦ “Калининска“ и то вече работи, България го е продала „на безценица“. Хиновски нарече „спекулации“ твърденията, че това оборудване е било в лошо състояние и е продадено на цената на скрап.

Експертът коментира още, че нов реактор не може да бъде изграден на мястото на затворените 3 и 4 блок, но такъв може да бъде изграден до 5 и 6 блок.

„Един добър вариант, който трябва да се анализира, е там да бъдат изградени един или два блока с оборудването за АЕЦ "Белене". Това е по-добрият вариант и има много плюсове“, каза той.

За него обаче подобен проект не трябва да бъде държавен, а корпоративен и са нужни „много умения и знания“ от страна на държавната администрация. 

Хиновски допълни, че след 15-20 години България ще има нужда от нова базова мощност. Това означава, че до година страната трябва да започне процедура за строителство на нова ядрена централа. Първата стъпка е да бъде направен пазарен тест и да се публикува обява за интерес, за да се сондира интересът за проекта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 4
крас
преди 7 години
България продава реактора без НОУ ХАУ !Този който го купува трябва да се договаря ЗАДЪЛЖИТЕЛНО с руската страна която е носителка на това право!КУПУВАЧА ТРЯБВА ДА СЕ ДОГОВАРЯ С ДВАМА ПРОДАВАЧИ - българския и руския!!МИСЛИТЕ ЛИ, ЧЕ РАШКИТЕ ЩЕ СЕ СЪГЛАСЯТ ДА ПРОДАДАТ НОУ ХАУ -то ПО НАЧИН ИЗГОДЕН ЗА БЪЛГАРСКАТА СТРАНА?!Разбира се, че ТЕ!!ТЕ ЩЕ НАПРАВЯТ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА СА И ПРОДАВАЧ И КУПУВАЧ И ПО ПОЗНАТИЯ ЗА НАС НАЧИН ЩЕ КУПЯТ РЕАКТОРА НА ЦЕНА КОЯТО СЕ ПЛАЩА ПРИ СКРАП.ЗАПОЧВАМ ДЕ СЕ ПИТАМ НЕ Е ЛИ БОРИСОВ РУСКИ АГЕНТ РАБОТЕЩ ПОД ПРИКРИТИЕТО НА ПРОАМЕРИКАНСКИ ЛИДЕР!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още