IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илиян Василев: Абсурдно е да развиваме енергетика през политиката

Вече пазарите, а не политиците решават кои проекти да бъдат реализирани, смята дипломатът

11:27 | 25.08.16 г. 5
Илиян Василев: Абсурдно е да развиваме енергетика през политиката

Част от управляващите у нас се „заразиха“ от геополитическата болест на Русия и се опитват да развиват бизнес, особено в областта на енергетиката, през политиката, каза в ефира на БНР бившият посланик на България в Русия Илиян Василев. При това за развитието на икономически проекти се използват междуправителствени споразумения, допълни още той.

За него подобни опити са „пълен абсурд“ и дори и в Москва вече има осъзнаване, че тази стратегия вече не работи. За Русия енергетиката беше поле за изява и инициатива на политическото ръководство, каза още дипломатът.

Василев припомни, че проектите вече стават само ако пазарите ги искат, а не след двустранна среща между канцлера на Германия Ангела Меркел и руския президент Владимир Путин, например. „Доскоро инфраструктурните проекти ставаха, защото Путин е начертал една линия“, каза Василев и допълни, че Русия вече няма нужните финансови средства, за да продължава с тази политика.

Пазарите – това са банките, които трябва да преценят ще има ли достатъчно приходи от реализацията на проектите. В случая с изграждане на газопроводи приходите зависят от това дали ще има достатъчно потребители, които да купуват суровината, обясни още Илиян Василев.

За него България няма възможност да влияе върху отношенията между Русия и Турция, но може да се възползва от определени тенденции – особено ако не ги интерпретира „панически като страхотна заплаха“. „Във всеки риск има и възможност“, заяви дипломатът и допълни, че не трябва да „надценяваме“ подобряването на отношенията между Турция и Русия.

Илиян Василев беше категоричен, че при посещението си в Турция премиерът Бойко Борисов ще обсъди проблеми, които трябва да бъдат решени на ниво ЕС, а не двустранно. Веднага след срещата си с Бинали Йълдъръм българският премиер ще замине за Берлин, където ще има разговори с канцлера Ангела Меркел. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Кой казваш , е кандидатът на БСП ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
national power
преди 7 години
Илиян Василеве е едно голямо недуразумение неизвестно защо титуловано е нергиен експерт..Напълно некомпетентна и бездарна личност лобист на хранилка от Козяк
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 7 години
Не знам дали Илиян Василев става за президент, но е по-разпознаваем от кандидата на БСП-Кирил Радев. А че ушанките свършиха парите е ясно на всички. Затова и се спихнаха всичките им проекти-Южен, Турски, Северен2, Силата, 1-2 завода за втечняване. Някой да ме опровергае?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 10
vzhekoff
преди 7 години
Дрън дрън... Ако беше вярно, нямаше всички да се оглеждат за мнението на големия брат. Агент Сашо си говори...http://***.politika.bg/article?id=45142
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още