fallback

Спасителният фонд за енергетиката набра над 181 млн. лв. приходи

През юни и юли приходите във Фонда се повишават след включването на "Булгартрансгаз" и ЕСО сред задължените лица

08:33 | 26.08.16 г.

Към края на юли във Фонд „Спасение на електроенергийната система“ приходите надхвърлят 181,5 млн. лева, сочи справка във фонда. Направените разходи са за малко над 112,4 млн. лева.

В този фонд 5% от приходите от дейността си внасят търговците и производителите на електроенергия. След последните промени в Закона за енергетиката задължени лица са и „Булгартрансгаз“ и ЕСО като оператори на мрежи.

Те внасят своите вноски от началото на юни и очакваните годишни приходи от тях са в размер на общо 30 млн. лева. Справката показва, че именно от юни приходите във Фонда започват отново да растат – тенденцията към края на май беше за плавно намаление на приходите – от 31,5 млн. лева през декември 2015 година до 22,1 млн. лева през май.

Към края на юни обаче приходите отново се увеличават – до 26,9 млн. лева, а месец по-късно и до малко над 28 млн. лева.

В първото тримесечие от Фонда няма правени разходи. Най-голямата сума беше отпусната по искане на Националната електрическа компания (НЕК) през април – 68 млн. лева. Решението за отпускането на средствата беше взето от ръководството на Фонда.

През май направените разходи са за 19,4 млн. лева, а през юни и юли – съответно 13,5 млн. лева и 11,5 млн. лева. Фондът „Спасение на електроенергийната система“ беше създаден през миналата година. Целта е със средствата в него да бъдат компенсирани част от загубите на НЕК, свързани с изкупуване на електроенергия по дългосрочни договори на преференциални цени и от ВЕИ производители.

От този фонд ще дойдат и средствата, необходими за компенсиране на големите енергийни консуматори за скъпата зелена енергия. Нотификация от Брюксел за одобрение на държавната подкрепа за производителите дойде в началото на август. Тя обаче ще влезе в сила със стара дата – от 1 август 2015 година.

Отстъпката за бизнеса за зелената енергия ще струва около 90 млн. лева годишно. Подкрепа получават около 200 компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:52 | 13.09.22 г.
fallback