IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

127 млн. лева събра фондът в подкрепа на енергетиката от началото на годината

Данните показват намаляване на приходите - от 31,6 млн. лв. през януари до 22,1 млн. лв. през май

12:19 | 20.06.16 г.
127 млн. лева събра фондът в подкрепа на енергетиката от началото на годината

126,8 млн. лева набра Фонд "Сигурност за енергийната система" (ФСЕС) от началото на годината, показват справките за дейността на институцията, публикувани на интернет страницата й.

От данните се вижда, че сумите, които постъпват във Фонда, намаляват – от 31,6 млн. лева през януари до 22,1 млн. лева през май. Справка в оперативните данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) обясняват това намаление – към 12 юни производството на електроенергия в страната се свива с 13 на сто. Потреблението е с 2,8% по-малко, а износът се срива – с 53% по-малко спрямо същия период на 2015 година.

В последните дни обаче високите температури повишиха товара в системата (до над 4 гигавата). От данните на ЕСО се вижда още, че настъпващото лято оказва подкрепа и на износа към Гърция.

Във Фонда внасят вноски от 5% от своите приходи търговци и производители на електроенергия. Целта е да бъдат компенсирани разходи на Националната енергийна компания (НЕК) за изкупуване на зелена енергия и по дългосрочните договори.

Със законодателни промени от началото на юни във Фонда вноски ще внасят още и "Булгартрансгаз", както и ЕСО. Очакваните приходи от тях са 30 млн. лева годишно. 

С решение на Управителния съвет на ФСЕС през април по искане на НЕК са преведени 68 млн. лева. Справката за май показва още един превод – в размер на 19,4 млн. лева. Така разходите на Фонда са в размер на 87,4 млн. лева. В първите три месеца на годината няма извършвани преводи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още