IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С нови законодателни промени срещу безизходицата в енергетиката

Измененията ще сложат край на индустрията и ще превърнат България в земеделска държава, критикуват от БСП

12:11 | 08.06.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Поредната промяна в Закона за енергетиката беше одобрена на второ четене в Народното събрание. Целта е отново стабилизиране на сектора.

Промените предвиждат Електроенергийният системен оператор (ЕСО) и "Булгартрансгаз" като оператори на мрежи също да бъдат включени с вноски във Фонда за спасение на електроенергийната система (ФСЕС). Приходите ще бъдат в общ размер от 30 млн. лева годишно.

Според депутата от БСП Таско Ерменков с новите текстове става ясно, че Националната електрическа компания (НЕК) се стабилизира чрез натоварването на държавните предприятия в сектора. По негови данни 2/3 приходите във ФСЕС са от държавните енергийни предприятия.

От БСП предложиха освен двата държавни оператора на мрежи 5% от приходите си във Фонда да внасят още и частните дружества в тази сфера - електроразпределителните компании и газовите оператори. Депутатите не подкрепиха тази идея и я отхвърлиха с 29 гласа "за", 23 "против" и 65 "въздържал се".

Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов, който е един от вносителите на промените в Закона за енергетиката, обясни, че включването на частните дружества може да се разгледа като нарушение на споразумения за насърчаване на инвестициите, заради което срещу страната да бъдат водени арбитражни дела.

Депутатите подкрепиха и предложението 100% от приходите от продажбата на квотите от емисиите въглеродни емисии да се внасят във ФСЕС.

С промените в Закона за енергетиката реално се ограничават и приходите от продажба на електроенергия от заводските централи - до 35% от общите им приходи. За тези централи с годишни приходи над 5 млн. лева, за които приходите от продажби на електроенергия са над 35% от общите, енергийният регулатор няма да определя преференциални цени, е записано в ЗЕ.

Предложението беше внесено между първо и второ четене на измененията в закона от депутатите от ГЕРБ Делян Добрев, Валентин Николов и Александър Ненков и техния колега от Реформаторския блок Мартин Димитров.
Според техните изчисления това ще спести 40 млн. лева на Националната електрическа компания (НЕК).

Целта на тази поправка е да се гарантира, че няма изтичане на средства от сектора и аномалии. Електроенергията, изкупувана от т.нар. заводски централи, се изплаща на преференциални цени, за да бъде стимулирано високоефективното производство.

Търговията с електроенергия не би трябвало да бъде основната дейност на тези предприятия, категоричен беше един от вносителите - Мартин Димитров. Той цитира данни от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), според които заводските централи у нас, които промените засягат, са 21 и приходите от продажба на електроенергия са средно 18,85% от общите.

Именно срещу определянето на горната граница на приходите възрази депутатът от ДПС Рамадан Аталай. Според него с промяната се насочва "определен паричен поток да изтича на определени места".

Според Михаил Миков от БСП пък промените ще гарантират ликвидацията на индустриалното производство у нас и превръщането на България в земеделска държава, в която се предоставят и туристически услуги. Новите текстове са насочени конкретно срещу две предприятия - "Видахим" и ТЕЦ "Свищов", категоричен беше той.

Радан Кънев (Реформаторски блок) обаче беше категоричен, че индустриализацията не трябва да бъде на пряка дотация от всички, които ползват електроенергия. Според него във Видин например липсва модерно производство на автомобилни гуми, а предприятието е източвало държавата чрез преференциалните цени за електроенергията.

Депутатът от Патриотичния фронт Валери Симеонов възрази като цяло срещу преференциалните цени. Според него топлофикациите получават повече от 35% от общите си приходи от продажбата на електроенергия и те също трябва да бъдат включени в ограниченията. По негови данни приходите от продажба на електроенергия на ТЕЦ "Брикел" например са 64% от общите. 

Той направи редакционно предложение, тоест по време на изказването си в пленарната зала, горната граница на приходите от продажба на електроенергия да бъде не 35%, а 18%. С 62 гласа "за", 8 "против" и 57 "въздържали се" това предложение обаче не беше одобрено от останалите депутати.

Симеонов отбеляза още, че прави предложенията си заради дефицита в НЕК в размер на "няколко милиарда", заради които "едва се удържа цената на тока за бита".

По предложение на депутата от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров всички изказващи се в пленарната зала по време на дебатите декларираха липса на конфликт на интереси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
novak li sam
преди 7 години
Луд умора няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още