fallback

Станков: Азербайджан може да е сред основните източници на газ за хъб „Балкан“

Обсъждат се доставки на природен газ от новите азербайджански находища след 2023 г. през интерконекторите с Гърция и Турция

13:50 | 29.09.16 г. 2

Обсъдени са възможни варианти за съвместни доставки на азербайджански природен газ през територията на България за трети страни при реализацията на проекта за газов хъб „Балкан“. Това стана на четвъртото заседание на българо-азербайджанската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество в Азербайджан.

В рамките на сесията бе подписан протокол за разглеждането на възможните варианти, съобщават от Министерството на енергетиката.

Припомняме, че в началото на септември България представи пред потенциални инвеститори проектът за изграждане на газов хъб „Балкан“. В конференцията във Варна се включиха с участие и представители на държавната азербайджанска компания SOCAR. 

Подписаният документ в рамките на междуправителственото заседание предвижда още активизиране на сътрудничеството по проекта за изграждане на „Южен газов коридор“, както и разглеждане на варианти за доставки на азербайджански природен газ. Двете страни са заявили подкрепа за реализация на газови доставки в размер на 1 млрд. куб. метра годишно от находището Шах Дениз 2 от 2020 г. 

Предвижда се и разглеждане на възможностите за доставки на природен газ от новите азербайджански находища след 2023 г. през интерконекторите Гърция-България и Турция-България.

Документът предвижда проучване на възможностите за обмен на електроенергия между България и Азербайджан, след създаването на електроенергийния коридор по направлението Азербайджан – Грузия – Турция – Европа, както и обмяна на опит в процеса на въвеждане на пълна либерализация на електроенергийната система у нас.

„Отчитайки стратегическото енергийно партньорство между нашите две страни, България разглежда Азербайджан като един от основните източници на природен газ за газоразпределителния център „Балкан“, е посочил заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков по време на междуправителствената комисия.

Азербайджан проявява интерес към разширението на газохранилището в Чирен, съобщи още зам.-енергийният министър Жечо Станков, цитиран от БНР. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:37 | 14.09.22 г.
fallback