IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Дончев: Газовият хъб "Балкан" може да съществува и без руски газ

Русия е основен, но не и единствен доставчик на газ и не гледаме произхода на газа, каза вицепремиерът

13:43 | 07.09.16 г. 3
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Газовият хъб "Балкан" може да съществува и без руски газ, но би бил много по-атрактивен и рентабилен с доставки от Русия. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на традиционния блиц контрол в парламента. Повечето от въпросите на депутатите бяха свързани с реализацията на хъба.

Проектът беше представен по време на инвеститорска конференция във Варна преди няколко дни. 

Дончев информира народните представители, че по проекта за хъба в страната може да влиза газ най-малко от четири или пет източника.

"Освен от собствен добив, от Трансбалканския газопровод, от Румъния, която по-скоро рано отколкото късно ще започне експорт, чрез Гърция - каспийски газ и компресиран газ от терминал в Александруполис", обясни вицепремиерът на въпрос на реформатора Вили Лилков.

Дончев допълни, че газ може да идва и от Русия, ако тя реши да изгради  в Черно море. "Русия е основен, но не и единствен източник на газ", категоричен беше Дончев пред народните представители. Той поясни, че в момента правителството не гледа произхода на газа, а сигурността на доставките и цената. 

"Хъбът може да съществува и без руски газ, но би бил много по-рентабилен и атрактивен с доставки през Черно море", призна Дончев на въпрос на БСП. Той припомни, че Москва е поканена да участва в проекта и дори в тристранна среща с ЕК.

Социалистите обвиниха правителството в раздвоение по отношение на Русия. "След като говорим, че ще правим тристранни срещи с Русия, а външният министър казва, че санкциите срещу Русия трябва да продължат, искам да ви попитам в коя част сме искрени", попита Таско Ерменков

Пред депутатите Дончев съобщи, че всички проучвания сочат, че в проекта има икономическа логика. "Той остава обещаващ без значение дали се реализират други проекти", каза вицепремиерът.

Той информира, че проектът за хъба има пазарен модел и пазарен дял и още през тази есен със съдействие и финансиране от страна на ЕС ще продължат техническите проучвания. Когато има яснота по детайлите, проектът ще бъде представен за одобрение в парламента.

Вицепремиерът обясни и че проектът не трябва да е с публично финансиране, а да е пазарен. "Който ще купува, трябва да бъде привлечен като партньор", каза още Дончев.

По отношение на "Турски поток", вицепремиерът е категоричен, че засега не е ясно дали този проект цели снабдяването на Турция или експорт към европейски дестинации. 

Според заявките, които направи "Газпром" досега, една от тръбите в "Турски поток" ще е за турския пазар, а следващите - към Европа. Реализацията им обаче ще зависи от Европейската комисия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 2
Tutankhamon
преди 7 години
Тръбите през мала Азия стигат до северозападна Турция /и двете/. С туците човек може да се договори т.к.стратегически, имат един единен интерес, разбиран еднакво от всички /от тук-приемственост/. В черно море газ още не е открит, ББ си мени мненията като носни кърпи /и се хвали с това като *** с бяло дупе/ - хА сега, кажете ми, защо им е на Газпром да рискуват повече от допустимото? Вкарват в Турция-там вече има две тръби /още/ и, естествено, ТУРЦИТЕ правят хъб. А на нас ще пуснат една тръба, че по-лесно да ни командорят, вземем ли да скачаме - ВРЪТ! кранчето - и поредната тиква ще слушка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
s3
преди 7 години
Може, защо да не може? Нека да обявим своята независимост от руския газ и ако се направи газовия хъб Балкан, да станем независими. Подобен газов хъб може да работи не само с руски, но и с други газове от изтока, а потенциално и дори и с виртуални газове, защо не? Може да се направи хуба да се ползва за виртуална ърговия с вортуален газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
E, че може да съществува няма две мнения. Дали ще има някаква полза от него без руски газ, то вече е друг въпрос :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още