fallback

Хиновски: Ядрените проекти вече се сблъскват с все по-евтините ВЕИ

АЕЦ "Белене" е добра идея, но моделът на проекта е сбъркан, смята енергийният експерт

09:56 | 28.10.16 г. 9

Ядрените проекти днес се сблъскват с бързо развиващите се и бързо поевтиняващи зелени технологии. Това коментира пред bTV енергийният експерт Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум (БЕМФ).

По тази причина и за България ще бъде трудно да реализира произведеното оборудване за АЕЦ „Белене“ в един работещ проект. Вариантът с продажбата на произведените реактори обаче ще е губещ за страната ни, смята той.

По отношение на бъдещето на „Белене“ Хиновски е категоричен, че България не може да си позволи да „хвърли“ милиарди и да забрави за проекта. „Трябва да се намери пътят на най-малките разходи за използването на това оборудване“, каза той.

Според него виновните за АЕЦ „Белене“ трябва да бъдат търсени сред „идеолозите на проекта“. Експертът посочи, че премиерите и енергийните министри носят политическата отговорност, а реалната отговорност е на следващите изпълнителни нива, които са провеждали търговете и процедурите по реализацията на проекта.

Инициативата по АЕЦ „Белене“ е на Националната електрическа компания (НЕК) – всички предложения са изготвени там – за структурата на разходите, начина за провеждане на търгове и т.н., и след това изпратени на принципала – енергийното министерство, коментира Хиновски.

Според него идеята не е лоша, но моделът е сбъркан. „Това е един терен, осеян с множество корупционни ями за българският потребител“, категоричен беше той.

Грешките по проекта бяха заложени още в неговото структуриране през 2003 година, смята още експертът. Тогава е реалното начало на АЕЦ „Белене“, въпреки че идеята се заражда още през 80-те години на миналия век. През 2003 година обаче започнаха процедурите, свързани с изграждането на централата.

Хиновски изтъкна и „любопитна закономерност“ - всяко едно правителство в опозиция е било против проекта, но идвайки на власт се заема с неговата реализация.

„Факт е, че RWE напусна проекта и правителството на ГЕРБ постепенно взе решение да го спре“, заяви още Иван Хиновски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:50 | 14.09.22 г.
fallback