IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът ще решава съдбата на оборудването за АЕЦ "Белене"

Вариантите ще бъдат обсъдени, след като НЕК се разплати с руската страна

14:38 | 20.10.16 г.
Парламентът ще решава съдбата на оборудването за АЕЦ "Белене"

Възможните варианти за произведеното от "Атомстройекспорт" оборудване ще бъдат обсъдени в Народното събрание, но едва след като Националната електрическа компания (НЕК) се разплати с руската страна.

Това става ясно от писмен отговор на енергийния министър Теменужка Петкова към депутата от БСП Лява България Чавдар Георгиев. В своя въпрос той пита дали произведеното за АЕЦ "Белене" оборудване може да бъде използвано за изграждането на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй".

Петкова подчертава, че развитието на ядрената енергетиката е приоритет за правителството, но решенията трябва да бъдат в "духа на общото съгласие и диалог с всички парламентарно представени партии на 43-то Народно събрание" в интерес на българската държавата.

Енергийният министър очаква до два месеца отговор от Европейската комисия (ЕК) относно допустимостта на заема за НЕК, с който да бъде изплатено задължението към руската компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още