IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на октомври ще има договор между НЕК и "Атомстройекспорт" за АЕЦ Белене

Бъдещето на втората ядрена централа трябва да бъде решено след широка дискусия, категорична е енергийният министър Теменужка Петкова

10:34 | 17.10.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Площадката на АЕЦ &quot;Белене&quot;. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: архив Ройтерс

До края на октомври ще бъде подписано споразумение между Националната електрическа компания (НЕК) и „Атомстройекспорт“ по отношение на плащането по арбитражното дело за АЕЦ „Белене“. Това са се договорили двете страни по време на посещението на енергийния министър Теменужка Петкова в Москва в края на миналата седмица.

Пред БНТ тя уточни, че в документа ще бъде описано на колко вноски ще бъде извършено плащането и други подробности. Петкова обаче отказа да коментира какво е българското предложение, тъй като все още се водят преговори по темата.

„Атомстройекспорт“ и „Росатом“, в чиято структура е компанията, възприемат много добре предприетите действия от страна на българския парламент по казуса за втората ни централа, уточни още Теменужка Петкова. „Те вече са много по-спокойни, че ние ще издължим това, за което сме осъдени“, посочи тя.

По отношение на бъдещето на централата трябва да бъдат проведени дебати, за да бъде достигнато до правилното решение. Площадката на „Белене“ е лицензирана и ако проектът е икономически изгоден, то ще се появят и инвеститори, които да предложат добри варианти, смята още Петкова. Тя посочи, че един от вариантите, които се обсъждат, е проектът за втората централа да бъде обособен в отделна инвестиционна компания, която да бъде приватизирана при интерес от страна на инвеститори.

Ако обаче няма такъв интерес или предложенията им не са удовлетворяващи за страната, ще се търсят и други варианти, каза още енергийният министър.

Разходите за площадката на АЕЦ „Белене“ досега са почти 1,4 млрд. лева, посочи тя. По проекта има изключително много нарушения – обществени поръчки, теглени кредити, продажбата на старото оборудване, продадени през 2007 година, и т.н. , припомни енергийният министър.

След проверките на Министерството на енергетиката Петкова беше категорична, че енергийната система е готова за есенно-зимния сезон. Тя припомни зимата на 2015 година, след която енергийните дружества си „извлякоха поука“. Тежките условия тогава станаха причина и за законодателни промени по отношение на прочистването на просеки, допълни още енергийният министър.

От нейните думи стана ясно, че енергийните дружества са извършили необходимата подготовка, запасите от материали, включително и природен газ, и резервни части са налице. Нагнетяването на природен газ в хранилището в Чирен приключва днес, допълни Петкова.

Енергийният министър коментира и протестите в мини „Бобовдол“. Тя припомни, че концесията на рудника „Бабино“ е била дадена на държавното дружество „Мини Бобовдол“ през 2005 година под условието компанията да бъде приватизирана. Две години по-късно с решение на енергийния министър по това време Румен Овчаров и без да е стартирала приватизацията на „Мини Бобовдол“ този участък се прехвърля на частното дружество „Мини Ораново“, което след това е преобразувано във „Въгледобив Бобовдол“.

Тя нарече тези действия „неоснователни“ и посочи, че тези действия трябва да бъдат разгледани от „компетентните органи“ - Прокуратурата. В момента тече проверка по случая, а в Народното събрание вече беше предложено създаването на анкетна комисия, която също да извърши анализ на концесията. В момента собственик на концесията е „Въгледобив Бобовдол“, чийто физически собственик Министерството на енергетиката не може да установи и води разговори с „мениджмънта на дружеството“.  

Петкова съобщи още, че след прехвърлянето на концесията е имало продажба на дялове на „Мини Ораново“ на стойност 35 млн. евро.

Енергийният министър беше категорична, че на този етап няма основания за прекратяване на концесията на рудник „Бабино“, макар и инвестиционната програма, заложена в договора за концесия, да не се изпълнява в пълен размер.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
Това вече е сериозен договор! Най-после един силен министър на енергетиката да тури ред в отрасъла! Кво ше се мотаме с тая централа! Да я плащаме и да зариваме гьола! хихихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още