IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Теменужка Петкова: Мина "Бабино" няма да бъде затворена

Държавата не може да се намеси в частна фирма като мини "Бобов дол", коментира министърът на енергетиката

10:39 | 15.10.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Мина “Бабино” няма да бъде затворена, обяви в ефира на Нова телевизия министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

По думите ѝ държавата няма как да се намеси в частна фирма като мини “Бобов дол”. Вместо това може само да направи проверка и да наложи санкции и глоби.

Припомняме, че на 11 октомври 120 миньори от рудник "Бабино" започнаха протест под земята, като основните им искания са свързани с намалените с около 22-23% трудови възнаграждения от август насам.

“Тези хора са достойни и трябва да се отнасяме така с тях”, коментира министърът по повод стачката.

Според Петкова служителите в мината не трябва да бъдат използвани, за да се защитава някой икономически и политически цели, при това седмици преди изборите.

"Разрових се в архивите и се натъкнах на много интересни неща по отношение на действията на хората, които са ги взимали по онова време. През 2005 година се дава концесията на мини "Бобов дол". Условието е следното - договорът ще влезе в сила след извършването на приватизация или чрез някаква друга сделка, по силата на която ще бъдат прехвърлени на друго дружество. През 2007 година, неизвестно защо, е подписано  допълнение споразумение, по силата на което се прехвърлят правата на концесията на "Ураново" ЕООД, което е сегашното Въгледобив "Бобов дол", разказа Петкова.

По думите на министъра сделката не е била изгодна за държавата, а Петкова ще сезира компетентните органи за действията на правителството, което е подготвило и отдало на концесия рудник “Бабино”.

Министърът уточни още, е бизнесът предлага, ако се стигне до съкращаването на миньорите, той да ги вземе на работа, но за целта работниците ще трябва да подобрят своята професионална квалификация.

На въпрос дали ще бъде затворена мина “Бабино” Петкова заяви, че първоначално е получено писмо, че ще се прекрати дейността на рудника. Няколко дни след това е съобщено, че мината няма да бъде затворена. Запитана дали концесията ще остане в същите ръце, министърът уточни, че няма причина да бъде извършена промяна.

По повод АЕЦ “Белене” Петкова коментира, че се върви към финализиране на решението на Международния арбитражен съд. До края на този месец ще има споразумение, в рамките на което ще бъде разписан начинът на плащане и сроковете, в които ще трябва да бъде платено.

“Нека първо да си платим за това, за което сме осъдени, след това ще мислим за строителството на „Белене”. Никога няма да кажа „Да”, ако един проект не е икономически неизгоден за държавата”, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Ajax4o
преди 7 години
Държавата може да се намеси навсякъде, ако са застрашени нейните граждани! Може, стига да иска!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още