IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за площадката на АЕЦ "Белене" са достигнали 1,3 млрд. лева

Решението за бъдещето на централата не трябва да бъде взето прибързано, каза енергийният министър Теменужка Петкова

14:04 | 02.09.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Площадката на АЕЦ &quot;Белене&quot;. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: архив Ройтерс

Досега за площадката на АЕЦ "Белене" България е инвестирала 1,305 млрд. лева, като в тази сума не е включено оборудването за реакторите. Това съобщи от трибуната на Народното събрание енергийният министър Теменужка Петкова.

В отговор на депутата от БСП Лява България Васил Антонов енергийният министър уточни още, че стойността на въведените в експлоатация активи на площадката на втората централа е малко над 83 млн. лева.

Става дума за съоръжения и спомагателни бази, сред които складове, пристанище и друга инфраструктура, изградени предимно през 80-те и 90-те години на миналия век. Според Антонов тези съоръжения говорят за "напълно завършена и годна за експлоатация инфраструктура".

Петкова даде сведение и за част от разходите, направени за АЕЦ "Белене" -  392 млн. лева за дейността на архитект-инженера на проекта, 198 млн. лева за демонтаж на изградени сгради, които не влизат в новата визия за проекта, 124 млн. лева за придобиване на активи в процес на изграждане - сгради и друга инфраструктура, както и 63 млн. лева за старото оборудване по първия проект на АЕЦ "Белене".

Проектът за втора ядрена централа се дискутира вече 35 години - първото решение на Министерския съвет за изграждането на АЕЦ "Белене" датира от 1981 година. Окончателно решение за него все още обаче няма.

В пленарната зала Теменужка Петкова беше категорична, че сега решението за съдбата централата трябва да бъде взето бързо, защото текат лихви по арбитражното дело за оборудването, но не и прибързано.

Решението трябва да бъде взето с консенсус от политическите сили и с отговорност към интересите на страната, категорична беше тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
по- добра оферта ли ше дадеш ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
Roanoke
преди 7 години
"392 млн. лева за дейността на архитект-инженера на проекта, 198 млн. лева за демонтаж на изградени сгради"Ще ми се да чуя мнението на привържениците на проекта "БеляНе"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още