IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължава ръстът на местния добив на природен газ

Данните на НСИ обаче показват свиване на производството на електроенергия през септември

11:47 | 29.11.16 г. 3
<p>
	Снимка:<em> архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

И през септември има ръст на местния добив на природен газ, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). За първи път от месеци има увеличение на добива, регистрирано и през август.

Според данните на статистиката през септември са добити 8 млн. куб. метра природен газ, което е ръст от 14,3% на месечна база и от 33% спрямо миналия септември.

Като цяло през септември в страната са доставени общо 198 млн. куб. метра природен газ, което е с 18,6% повече спрямо август. На годишна база има ръст от 15,1%.

През септември има ръст и на добива на твърди горива – с 2,1% спрямо август до 2,56 млн. тона. Спрямо година по-рано обаче добивът е с 29% по-малък. Разнопосочно е движението и по отношение на доставките, които са общо 2,63 млн. тона. Това представлява ръст от 2,4 на сто на месечна база и понижение от 28,7 на сто спрямо септември 2015 година.

Статистиката показва спад на производството на електроенергия – с 0,8% спрямо миналия септември до 3,53 хил. гигаватчаса. Спрямо август производството се свива с 4 на сто.

По-голямата част от произведената електроенергия е реализирана на вътрешния пазар – 2,4 хил. гигаватчаса. От данните на статистиката е видно, че доставките намаляват с 5,6% спрямо август, а на годишна база намалението е от 0,9 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
vzhekoff
преди 7 години
За да не звуча двусмислено, глупост е не самият добив, който колкото и да е малък, щом има икономическа логика, следва да се развива. Глупост е заглавие от рода на "Продължава ръстът на местния добив на природен газ", когато иде реч за подобни нищожни относителни стойности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
vzhekoff
преди 7 години
8 млн на месец са около 100 млн. на година - това е под 3% от потреблението. Не знам защо се занимаваме с тези глупости....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
Браво ! Хъб "Балкан" чака .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още