fallback

БСП настоява за българско участие в АЕЦ "Белене"

Проектът е печеливш и ако държавата е акционер, печалбата ще остане за нас, смята Драгомир Стойнев

11:39 | 16.12.16 г. 3

Държавата трябва да има участие в проекта АЕЦ „Белене“, поне 10%, за да „знаем какво се случва в централата“. Това коментира пред БНТ бившият енергиен министър Драгомир Стойнев, днес депутат от БСП Лява България.

Той критикува плановете на правителството в оставка проектът да бъде реализиран като изцяло частен, защото така няма да има контрол върху дейността на централата. Според Стойнев АЕЦ „Белене“ ще бъде построена, защото има голям инвеститорски интерес към нея.

Интересът към АЕЦ „Белене“ не е случаен – няма друг проект в Европа, който е в толкова напреднала фаза, каза още бившият енергиен министър.

„Когато определени фирми имат интерес, това означава, че проектът е печеливш“, допълни Драгомир Стойнев. Ако държавата е големият акционер – печалбата ще остане за нас, обясни още левият депутат. 

Към проекта вече има заявен интерес от страна на Индустриалната търговска банка на Китай, както и от Китайската национална ядрена корпорация (CNNC). Появиха се и спекулации за оферти от страна на „американски финансов консорциум“ и от френската EDF.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:11 | 01.09.22 г.
fallback