IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП настоява за българско участие в АЕЦ "Белене"

Проектът е печеливш и ако държавата е акционер, печалбата ще остане за нас, смята Драгомир Стойнев

11:39 | 16.12.16 г. 3
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Държавата трябва да има участие в проекта АЕЦ „Белене“, поне 10%, за да „знаем какво се случва в централата“. Това коментира пред БНТ бившият енергиен министър Драгомир Стойнев, днес депутат от БСП Лява България.

Той критикува плановете на правителството в оставка проектът да бъде реализиран като изцяло частен, защото така няма да има контрол върху дейността на централата. Според Стойнев АЕЦ „Белене“ ще бъде построена, защото има голям инвеститорски интерес към нея.

Интересът към АЕЦ „Белене“ не е случаен – няма друг проект в Европа, който е в толкова напреднала фаза, каза още бившият енергиен министър.

„Когато определени фирми имат интерес, това означава, че проектът е печеливш“, допълни Драгомир Стойнев.
Ако държавата е големият акционер – печалбата ще остане за нас, обясни още левият депутат. 

Към проекта вече има заявен интерес от страна на Индустриалната търговска банка на Китай, както и от Китайската национална ядрена корпорация (CNNC). Появиха се и спекулации за оферти от страна на „американски финансов консорциум“ и от френската EDF.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
Нема бре, не бой се! Тоя проект ше го правят с парите на китайците, а може и на турците, дет се вика - даже гърците може да го лапнат. Сички видехме, че ни газ, ни нефт, ни ток се предвижда да минава през България! Споко! Даже и летището щели да го харизват на некви турци, на магистралите усилено им търсят чорбаджия...Твойте пари са сметнати за други, по-перспективни работи - за бежански центрове, за издръжка на мигранти, за интеграция на ромале, за български военни контингенти в Афганистан, Ирак и където требва, за НАТО... Има къде по-важни и пичеливши дейности от енергийни и инфраструктурни занимания... хихи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
fras
преди 7 години
И аз това питам.Като е толкова печеливш, Р. Овчаров, Стойнев, останалата част от ръководството на БСП и всички, които на референдума гласуваха "ЗА", да си спретнат едно АДСИЦ, да съберат пари, да купят проекта, да го довършат и да печелят!Аме не - те искат моите пари да харчат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Sakamano
преди 7 години
Щом смятат проекта за печеливш, защо не участват с лични средства, а не с парите на данъкоплатците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още