IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски консорциум и EDF с оферти за АЕЦ „Белене“, твърди експерт

Единственият начин да си възстановим парите, вложени в проекта досега, е да построим централата, смята Станимир Георгиев

09:53 | 28.11.16 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Площадката на АЕЦ &quot;Белене&quot;. Снимка:<em> архив Ройтерс</em></p>

Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: архив Ройтерс

Има поне две оферти за проекта АЕЦ „Белене“, твърди изпълнителният секретар на „Булатом“ Станислав Георгиев.

Пред БНР той уточни, че едната е на „американския финансов консорциум“, за който потвърди и енергийният министър Теменужка Петкова. Другият кандидат да изгради централата е френската EDF, стана ясно от думите на експерта.

„За мен лично EDF е по-приемлива – това е еквивалента на НЕК във Франция, който оперира 54 блока и има стабилно финансово състояние", категоричен е Георгиев.

Според него компанията има възможност за дългосрочни инвестиции и е отлична възможност за страната ни.

Георгиев посочи, че все още не е ясно в какво състояние е оборудването за АЕЦ „Белене“, което се съхранява в Русия. Затова и не се говори активно за продажбата на проекта на частен инвеститор, макар и интерес да има от няколко месеца.

България трябва да се разплати с Росатом за оборудването за централата до 15 декември, за да избегне плащането на допълнителните лихви – от произнасянето по арбитражното дело до момента на плащането. Но дори и да се наложи да платим тези лихви, цената за двата блока е много изгодна, смята Георгиев. „Ако трябва да купим същото оборудване в момента, трябва да платим два или три пъти повече“, смята той.

"Единственият начин да си върнем парите, които са вложени в проекта досега, е да бъде построена централата", категоричен е Георгиев.

Той посочи, че с изграждането си АЕЦ „Белене“ ще произвежда електроенергия и с нейната продажба ще бъдат възстановени инвестициите за изграждането ѝ. Цената на електроенергията на централата ще бъде диктувана от пазара и няма да има специални преференциални цени. 

"Политическата криза ще спре развръзката на работата по проекта", заяви още Станимир Георгиев. "Строителството на АЕЦ "Белене" трябва да бъде сложено на друга основа", смята той и препоръча да бъде взето решение от парламента, което да не може да бъде променено от следващите депутати. 

Всичко по темата вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 1
Тава е
преди 7 години
След целенасочено протакане близо 25 години, въпросът: "...трябва ли ни допълнително енергия, когато няма консумация....." поставя въпросът за Беляне в съвсем друга светлина. Единствените по-съществени консуматори са медо и злато добивът, работещи за Америка. Докато сечем горите за огрев /средно 10 м3 за къща/, ел енергията е скъпа, липсва стопански живот и промишленост, ел. енергията трябва да я изнасяме обаче на кой и на каква цена! Сега крадците подхвърлиха оглозганият кокал на гладните кучета да се оправят сами. Няма кой да им търси отговорност за политическите предателства и явен геноцид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
Тава е
преди 7 години
Вече има китайски комплекти за домашни нужди по 1 лев на ват мощност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
Тава е
преди 7 години
ВЕИ, са точно както био-горивата: доказана 100% финансова манипулация за гарантирани печалби на над национални корпорации. В периода 2006-2011 г. 1 ват инсталирана мощност на ВЕИ струваше 4 евро. Тогава със субсидии и пране на пари с рентабилност 75% бяха построени стотици мегавати , а сега, "който се е хванал на хорото , ще го играе".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Пълни глупости!Влез във форумите за ВЕИ и виж колко много хора вече имат собствени инсталации в домовете си из градовете. Помагат си взаимно за узаконяване и изграждане. Има и доста снимков материал за доказателство. Аз съм член на един такъв форум, само че за по-големи ВЕИ проекти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
be_google
преди 7 години
ти не сващаш ли , че и кокошарник вече не можеш да си направиш та камо ли няколко киловата слънчев колектор за лични нужди. Желая ти успех де....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
be_google
преди 7 години
Бога ми това си чисто АМЕРИКАНСКО ЕНЕРГИЙНО ПОРОБВАНЕ .....вече ще се говори за ДИВЕРСИФИКАКИЯ от НАГЛОТО АМЕРИКАНСКО ЕРЕНГИЙНО ПРИСЪСТВИЕ!!!! Няма такава НАГЛОСТ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 10
lyusien
преди 7 години
Под Дунава След изграждането на всички интерконектори със съседните ни страни газ ще идва от целия свят И ще струва много по евтино от руската газ По важното е че газовата централа ще бъде един отличен балансьор на цялата енергиина система което ще я направи много по ефективна Чаооо Желая ти успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 3
bgMan
преди 7 години
Абсурд!Не можеш да изплатиш цяла АЕЦ надявайки се на консумация от EV.България е един мижав, мизерен пазар. Колко българи мислиш, че ще си купят EV? Дори и сегашните EV модели, които се движат в България консумират електроенергия на стойност около 4-4.5 лв. на 100 км. В България има около 2.5 милиона леки МПС, болшинството от които правят до около 60-70 км. на ден, а през празниците и почивните дни по около 150-200км. Това потребление не може да изплати само електропровода до АЕЦ-а, да не говорим за самата централа и заемите около нея. Освен ако не планират да ни утроят цените на електроенергията, виж, тогава може и да излезе баланса.Друг е въпроса, че ако бизнеса ми зависи от EV и цените на ел.енергията не ми харесват, аз няма да купувам ток от държавата, а ще си направя собствена соларно-акумулаторна зарядна станция, която да зарежда EV-тата вечерта, когато не са в движение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 5
majnata
преди 7 години
Газта по Дунава ли ше иде ...от Америка ? Щото нали не трябва да се купува от Русия .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
Един Българин
преди 7 години
Ако електромобилите наистина навлезнат масово (което доста ме съмнява в близките 20г), то тогава може и да се изплати централата с продажба на електричество след това. До тогава ще е тегаво. ББ 'що подаде оставка? Защото пак не иска да хване горещия "беленски" картоф... Най-лесно е някой друг да трябва да взима тежките решения, а после само да се обвинява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още