IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасителният фонд за енергетиката раздаде над 115 млн. лева през януари и февруари

От началото на годината фондът харчи повече, отколкото получава, вижда се от статистиката

17:49 | 23.03.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

От началото на 2017 г. Фондът "Сигурност за електроенергийната система" (ФСЕС) прави по-големи разходи, отколкото са приходите, става ясно от статистиката. За първите два месеца на годината направените разходи са на стойност над 115,8 млн. лева. Приходите са в размер на 71,7 млн. лева.

През втория месец на годината във Фонда са постъпили 38,4 млн. лева, а разходите надхвърлят 46,1 млн. лева.

За цялата 2016 г. разходите на ФСЕС са 290,5 млн. лева при събрани 355,4 млн. лева приходи, като през първото тримесечие на годината нямаше никакви отпуснати средства.

Фондът беше създаден с промени в Закона за енергетика през 2015 г. с цел да се компенсирани разходи (основно за зелена енергия) на Националната електрическа компания (НЕК) в качеството й на обществен доставчик.

Във ФСЕС 5% от приходите си от продажби внасят производители и търговци на електроенергия, както и Електроенергийният системен оператор (ЕСО) и "Булгартрансгаз" в качеството им на оператори на преносни мрежи.

С изменения в законодателството във Фонда се включиха и приходите от продажбата на квотите от въглеродни емисии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още