IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НСИ коригира данните за производството на ток през януари

Данните показват спад на добива на горива в първите дни на годината

18:04 | 31.03.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Националният статистически институт (НСИ) коригира данните за производството на електроенергия през януари. Първоначалните данни бяха за спад - на месечна и на годишна база до 4,1 хил. гигаватчаса. Няколко часа по-късно обаче от статистиката изпратиха коригиращите данни, според които има ръст на производството. 

Според тях през първия месец на годината в страната са произведени 4,7 хил. гигватчаса електроенергия. Това представлява увеличение от 3,5% спрямо декември 2016 година и от 0,3% на годишна база. 

В първото съобщение на НСИ беше вписано, че има спад на производството - от 10,8% на месечна база и с 13,6% на годишна. 

Студеното време увеличи потреблението на електроенергия, показаха оперативните данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Това е видно и от статистиката на НСИ - през януари на вътрешния пазар са реализирани 4,1 хил. гигаватчаса електроенергия, което е увеличение от 15,2% спрямо декември 2016 година и от 11,2% спрямо януари 2016 година.

Студените дни в началото на годината доведоха до ръст на потреблението на природен газ и електроенергия, но и до намаляване на добива на горива, показаха още данните на Националния статистически институт (НСИ).

През януари местният добив на природен газ намалява с 20% спрямо декември 2016 година до 12 млн. куб. метра. На годишна база обаче има увеличение от 50 на сто. От статистиката е виден непрекъснат ръст на добива в последните месеци на 2016 година, като количествата се удвояват - от 7 млн. куб. метра през август до 15 млн. куб. метра през декември.

Доставките на суровината, тоест включително и вносът, обаче растат и на месечна, и на годишна база. Данните на НСИ показват, че през януари в страната са реализирани продажби на 469 млн. куб. метра газ, което е увеличение от 15,8% на месечна и от 15% на годишна база.

Добивът на твърди горива намалява с 5% спрямо декември. В първия месец на годината в страната са добити 3,3 млн. тона твърди горива. Спрямо същия период на 2016 година намалението е от 6,9 на сто.

По отношение на доставките има спад и на месечна, и на годишна база - със съответно 4,4% и 6,8%. В страната са реализирани 3,4 млн. тона твърди горива, като разликата между добива и доставките идва от вноса на суровина.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още