IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адвокат: Решението на КЗК да спре сделката за ЧЕЗ страда от пълна липса на мотив

Светлин Адрианов определи дяловете на двете дружества като "нищожни"

17:21 | 26.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за спиране на сделката за ЧЕЗ и "Нова Броудкастинг груп" АД е събитие и то не рядко, а фундаментално. Досега за цялата си история КЗК никога не беше спирала сделки заради концентрация на пазара. Това решение е изненадващо и страда от пълна липса на мотиви. Това мнение изрази Светлин Адрианов, адвокат, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов по Bloomberg TV Bulgaria.

Адрианов посочи, че фактологията, която е част от решението за ЧЕЗ, не показва установяване на господстващо положение на пазара след сделката за ЧЕЗ или засилване на такова положение. Той смята, че господстващо положение, доколкото има такова, вече е факт. Експертът поясни, че пазарните дялове на ЧЕЗ и "Инерком" се препокриват в частта за фотоволтаичен бизнес. Дяловете на двете дружества той определи като "нищожни". 

„Пазарният дял на "Инерком" е около 2%, а на ЧЕЗ - около 0,5%. Това прави общ пазарен дял от около 2,5%. Пазарният дял на произведената енергия на двете компании е сходен – около 2,5%. Според самата Комисия пазарен дял под 15% не е притеснителен“.

Важни са и други фактори, допълни Адрианов. Той даде за пример финансовата мощ и самостоятелност на предприятието, иновативната мощ, ресурсите и много др., но поясни, че при пазарен дял около 2%, то тези фактори нямат особено значение.

Експертът посочи, че има възможност за обжалване на решението от страна на ЧЕЗ и "Инерком" пред Върховния административен съд.  Ако това се случи, то за пръв път ще се наложи на Съда да разглежда казус за концентрация на пазара, допълни Адрианов.

„До голяма степен тази преценка е икономическа. Съдът не разполага с инструментариум да направи оценката. Дори чисто фактологическото разминаване може да се превърне в добър довод решението на КЗК да бъде отменено“.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още