fallback

Борисов: Газовата връзка с Гърция е с ключова роля за целия регион

Поработихме тихичко, без самохвалство! Не е като с „Южен поток“ и нарушенията в обществените поръчки, твърди българският премиер

13:32 | 22.05.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Реализирането на междусистемната газова връзка между България и Гърция, чиято обща стойност възлиза на 220 млн. евро, ще има ключова роля за целия регион и за Европа. Това мнение изказа министър-председателят на България Бойко Борисов по време на срещата си с гръцкия премиер Алексис Ципрас преди официалния старт на изграждането на интерконектора между двете страни.

„Проектът е от стратегическо значение не само за нашите две държави, но и за цяла Европа, включително и за страните от Западните Балкани“, подчерта премиерът и изтъкна, че интерконекторът ще доведе до реална диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. В разговора с гръцкия си колега той припомни, че в управленската програма на българското правителство е заложено като приоритет гарантиране на енергийната сигурност и развитие на пазара, включително подготвителните дейности, възлагане на строителството на обекта и въвеждането в експлоатация на газовата връзка България-Гърция през 2020 г. „Изпълняваме поставените задачи, за да осигурим инфраструктура, по която да се доставя газ за региона при конкурентни условия“, посочи още министър-председателят.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас благодари за топлия прием на Бойко Борисов и подчерта, че вертикалният коридор за транспортиране на природен газ ще превърне Балканите в енергиен център. По думите му днешната газова връзка може да бъде разширена към Сърбия и Румъния, с което и тези страни ще могат да диверсифицират своите доставки на „синьо гориво“. „Днес е един преход между две страни, които се намират в ЕС и между два народа, които си сътрудничат, за да превърнат Балканите от поле на враждебност в поле на сътрудничество и съвместно развитие“, обяви гръцкият премиер. Той изрично обяви, че бъдещата връзка, която ще прерасне във вертикален газов коридор, ще идва от Източното Средиземноморие.  „Наша визия и мечта е постепенното превръщане на Балканите от нестабилен регион, в такъв, който е пример за просперитет. И съм щастлив, че строителството на този газапровод е част от този процес“, посочи Ципрас.  

По време на срещата двамата правителствени ръководители отбелязаха и ключовото значение на междусистемната газова връзка като част от общите балкански проекти и посочиха важното значение на строежа и на пътищата, жп линиите, пристанищата, дигиталната инфраструктура за свързаността и стабилността на Балканите. „Колкото по-добре се развиват тези наши общи проекти, толкова по-добре е за инвестициите, за туризма, за пътникопотока, за товарите“, заяви още Бойко Борисов. Той добави, че след изборите са се разбрали с Ципрас да „строят тунели“.

„Поработихме тихичко, без самохвалство! Не е като с „Южен поток“ и нарушенията в обществените поръчки по време на мандата на БСП“, каза още българският премиер.

Изграждането на междусистемната газова връзка Гърция – България има за цел да осигури диверсификация не само на маршрутите, но и на източниците на природен газ за България и региона. Като част от развитието на Южния газов коридор, чрез IGB България и съседните ѝ страни ще имат достъп до алтернативни доставки от Каспийския регион, както и от съществуващи или бъдещи терминали за втечнен газ.

Общата стойност на проекта е 220 млн. евро. За реализацията му трябваха близо 10 години. Според първоначалния план трябваше да бъде завършен през 2013 г.

Припомняме, че в началото на април Европейската комисия (ЕК) одобри отпускането на 33 млн. евро за изграждането на връзката между газопроводите на България и Гърция. Средствата ще послужат за строителството на газопровод с дължина 182 км между Комотини и Стара Загора.

Очаква се капацитетът на газопровода IGB да е до 3 млрд. куб. метра/година в посока Гърция-България. В зависимост от пазарния интерес той може да се увеличи до 5 млрд. куб. метра/година и да позволява обратно подаване (от България към Гърция) с допълнително изграждане на компресорна станция. Интерконекторът между Гърция и България ще позволи на страната ни да получава газ от Азербайджан, който се добива от находището „Шах Дениз 2“. Тази отсечка се предвижда бъде свързана с „Трансадриатическия газопровод“, който ще транспортира природен газ до европейските пазари, достигайки територията на Италия. Проектът се финансира от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г., като общата му стойност е 470 млн. лв. (240,2 млн. евро), а отпуснатите безвъзмездни средства са 76,2 милиона лева. 

По-рано през март се разбра, че гръцкият министър на околната среда и енергетиката Йоргос Статакис е дал разрешение за строежа на интерконектора Гърция-България на територията на южната ни съседка.

През февруари стана ясно, че ICGB, проектната компания, създадена за газопровода, оставя в краткия списък 5 кандидати за втората фаза на дългата 182 км. връзка. Кандидатите са консорциум на Bonatti SpA (Италия), Главболгарстрой (България), GP Group АД (България); консорциум на Max Streicher (Италия) и Terna (Гърция); консорциум на Spiecapag (Франция) и Trace Group Hold (България); J&P AVAX S.A (Гърция); смесено дружество на China Petroleum Pipeline Engineering Co. Ltd. (Китай) и "АКТОР" (България).

В началото на април стана ясно, че проектната компания ICGB АД ще разгледа две оферти за строителство на газовата връзка с Гърция.  Прогнозната стойност на обществената поръчка е 145 млн. евро без ДДС, а срокът за изпълнение е 18 месеца, считано от започване на изпълнението. Над 10 български и чуждестранни компании и обединения проявиха първоначален интерес към обществената поръчка и подадоха документи в първа фаза на процедурата. Допуснати бяха ДЗЗД „АЙ ДЖИ БИ – 2018“ и J&P АВАКС. Избрана беше J&P АВАКС, като офертата е за 144 850 000 евро.

Преди седмица пък от АЙ ДЖИ БИ обявиха, че гръцката компания Corinth Pipeworks Industry S.A. е избрана да произвежда и доставя тръби за изграждането на газовата връзка между Гърция и България. Стойността на договора е 58,23 млн. евро, което представлява общата твърда цена на доставката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:54 | 06.09.22 г.
fallback