Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Със 76,2 млн. лева ще бъде финансирана газовата връзка между Гърция и България

Проектът се финансира от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“

Със 76,2 млн. лева ще бъде финансирана газовата връзка между Гърция и България

Снимка: Архив Ройтерс

Ръководството на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 ще подпише договор с „Ай Си Джи Би“ АД за изграждането на междусистемна газова връзка Гърция – България, реши на днешното си заседание правителството.

Проектът се финансира от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г., като общата му стойност е 469 832 604 лв. (240,2 млн. евро), а отпуснатите безвъзмездни средства са 76,2 милиона лева, информира пресцентърът на Министерския съвет. 

Още по темата

В съобщението се припомня, че целта на проекта е да осигури изграждането на инфраструктура за пренос на природен газ от Южния газов коридор и да обезпечи сигурността на доставките на газ за България чрез повишаване на транзитния капацитет към страните от Югоизточна Европа, като осигури диверсификация на внасяния газ чрез допълнителни източници за доставка от Каспийския регион, Близкия изток и Източното Средиземноморие.

Припомняме, че през ноември Европейската комисия (EK) одобри отпускането на държавна помощ за междусистемната газова връзка между Гърция и България (IGB).

Предвижда се изграждането на 182 км трансгранична междусистемна връзка (IGB) между Гърция (Комотини) и България (Стара Загора). Междусистемната връзка е проектирана за транспортиране на 3 млрд. куб.м. природен газ годишно от Гърция до България до 2021 г.

Междусистемната връзка ще бъде собственост на проектната компания ICGB - съвместно акционерно дружество, съставено от консорциума IGI Poseidon (включващ италианското дружество Edison и гръцкия оператор DEPA) и „Български енергиен холдинг“ (БЕХ).

Общо инвестицията е на стойност 240 млн. евро.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
OLAF констатира спад на измамите с еврофондове на ниво ЕС