IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Балкански поток“ вдига приходите на „Булгартрансгаз“ в пъти*

Очаква се приходите от транзит на синьо гориво да се повишат до 400 млн. лв. след влизането му в експлоатация, каза директорът на дружеството Владимир Малинов

15:55 | 05.01.20 г. 31
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След изграждането на „Балкански поток“ приходите на „Булгартрансгаз“ ще се увеличат няколко пъти.

"Това, което очакваме с реализацията на газопровода, в по-голям мащаб, е приходът от пренос на държавното газово дружество да достигне около 400 млн. лева на годишна база“. Това каза пред БНР Владимир Малинов, изпълнителен директор на „Булгартрансгаз“. Той увери, че България ще остане на газовата карта на Европа.

„Доставките на газ от Русия се осъществяват успешно през новата входна точка „Странджа 2“ през Турция, коментира Малинов. 

Той обясни, че България вече получава по-малко пари от пренос на газ, а причината е изцяло преустановения пренос на синьо гориво през Украйна. Преносът вече се осъществява изцяло през Турция. По думите му страната ни ще получава по-малко приходи от транзит на газ, считано от 1 януари, докато не бъде построен "Балкански поток".

Цената на преноса на природен газ зависи от два фактора - разстояние на пренос и обем, посочи той.

От 1 януари 2020 г. Русия изцяло спря преноса на газ през Украйна, Молдова, Румъния към България, тоест по така наречения Трансбалкански газопровод. От 1 януари 2020 година България ще получава доставки на руски газ от Турция. Новата входна точка за доставка вече е "Странджа 2", вместо "Исакча" и "Негру вода" 1 и 2. Заради тази промяна страната ни ще спести над 70 млн. лева от таксите за пренос по Трансбалканския маршрут, съобщи миналата седмица министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„Плюсовете от реализирането на този проект са сигурност и икономическа целесъобразност. Това ще се отрази върху крайните цени и върху крайния потребител. С промяната на точката на доставка се спестяват и транспортни разходи. През „Странджа 2“ газ получават и Северна Македония, и Гърция“, коментира промяната Малинов.

До 31 декември България беше водещ транзитьор на газ към Северна Македония, Гърция и Турция. Общият капацитет на транзитната ни газова мрежа беше 17,8 млрд. куб. метра годишно. По-голяма част от тези количества отиваха към Турция.

Сега се запазва преноса към Северна Македония и Гърция, но той минава по по-съкратен маршрут - от Турция към Гърция и Северна Македония. Според обяснението на Владимир Малинов през 11 км в България минава и газ за Турция по новоизградената тръба, за да бъде върнат по старата.

Преди да бъде спрян транзитът през Украйна, България е получавала около 140 млн. долара годишно от транзитни такси или близо 210 млн. лева. Единственият шанс на България да запази транзитните си позиции на Балканите, е да бъде изграден "Балкански поток", който е продължение на "Турски поток" у нас, коментира Малинов. След влизането му в експлоатация се очакват приходи от близо 400 млн. лева от транзит на синьо гориво към Централна и Западна Европа.

Към момента вече са резервирани 90% от входния капацитет на "Балкански поток" и 80% на изходния само от две компании - "Газпром експорт" и "МЕТ". Така за свободно предвижване остават още 20 на сто, посочи директорът на дружеството.

Владимир Малинов подчерта, че „Булгартрансгаз“ продължава да транспортира газ до Турция.

„Считано от 1-ви януари липсва поток на природен газ по трансбалканския газопровод. Независимо от това нашата система е готова да поеме такъв поток, ако има необходимост… Реверсивният поток, част от концепцията за вертикалния газов коридор, вече е отворен и когато пазарът има интерес и пазарните нива позволяват, може да се транспортира природен газ във всички посоки“, допълни Малинов в предаването „Неделя 150“.

От началото на функционирането на газовата борса на 1-ви януари 2020 година вече има сключени осем сделки. „Сделките са доста под регулираната цена, одобрена на 1-ви януари. Това означава, че интерес към борсата има. Има регистрирани 14 ползватели. Ценовите сигнали, които се дават от тези сделки, показват, че има смисъл. Освен до либерализация това ще доведе и до по-добри финансови и икономически условия“, коментира Малинов.

Сроковете за изграждането на газопровода ще бъдат спазени и цялото трасе ще бъде готово в края на май, категоричен е премиерът.

* Допълнена към 16.15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 6 rate down comment 10
дядя Bова
преди 4 години
Отличный гвоздь! Эх товарищ, по-болгарски как говорится - сломал фаянс. Очень хорошо сказано. Всегда уместно включить тему одиноких матерей и Стамбульскую конвенцию в тему транзита газа через Болгарию.Где ты был весь день? Вы ходили на рыбалку? Как делал Путин на выходных? Молодцом!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 12
дядя Вова
преди 4 години
"и Теменужкиния ***... за която научехме от немски и австрийски канали... накратко - пак бяхме от към женската страна"Аз съм си от мъжката, но да, много българи са женчовчета.Едно на мама, отгледано от разведената майка с баба си -женски манталитет.Идеален за русофоб, особено, ако на работа му подхвърлят покъшейче и го галят по косъма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 1
mkmh
преди 4 години
има една поговорка " на лъжата краката са къси" - демек 1 година, и на 01.01.2021г. ще има нова лъжа.... ама ние бяхме предвидили това, онова , но те другите са виновни. И всичко това се знае извън Бг- имаше една СВРЪХ СЕКРЕТНА среща в София на Газпром Експорт и Теменужкиния ***... за която научехме от немски и австрийски канали... накратко - пак бяхме от към женската страна, не ни платиха и дори ни взеха вече събраните пари!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 1
data
преди 4 години
Е, целта на т.н. турски поток (южен газов коридор) винаги е била газохранилищата в Австрия . Консумацията на страните през който преминава е смешна , но виж най-големият газов хъб в Баумгартен си е цел номер едно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 4 години
Не се предвижда трасето да стига до Австрия, а само до Унгария. Ако е необходимо обаче и това ще стане, защото след бивш немски канцлер и бивш австрийски се настани в борда на директорите на руски енергийни компании. Но основния въпрос в случая е какво се случва ако няма транзит или е недостатъчен? Кой ще заплаща главницата и лихвите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 17
Стоян Петров
преди 4 години
Няма и една вярна дума в този пасквил. Печалбата ще е не повече от 40 млн лева на година, поне 3 пъти по-малко от загубата на транзита през Трансбалканския газопровод за Турция. Хвърлил е една цифра от 400 милиона(вероятно за година), но е забравил да каже че сумата само ще бъде осчетоводена и препратена към изпълнителя на трасето. Съмнявам се даже дали България ще успява да си прибира и цитираните 40 милиона. Ще видим. Така се прави пропаганда, цитираш 400 милиона приходи и забравяш 360 млн разходи по обслужване на кредит и лихви. PS Баце, твоите хунвейбини ни взеха за шарани. АААре моля ти се!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 3
data
преди 4 години
Реално трасетата за пренос през Бг ще се увеличат след Връзката със Сърбия и от там с Австрия - демек потенциала за приходи е налице . Строй Италиано-Саудитска фирма с тяхно финансиране , а се изплаща от таксите за пренос и тънкия въпрос е - какъв е баланса на операцията :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 14
bgMan
преди 4 години
Значи чисто финансово сме на много добър плюс, въпреки загубата на транзита за Турция и малкото километри на транзита към Гърция и Северна Македония.Вместо 210 милиона лева по стария газопровод сега българското дружество ще има 400 милиона лева приход и пълни реверсивни възможности за всякакви ситуации. Така че фалшивите "родолюбци" русофили вече не могат да манипулират никого с тази тема.data - сметката най-вероятно е завишена защото се строи главно с европейски средства а изпълнител на СМР са дъщерни дружества на българската мафия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 5
data
преди 4 години
По скоро нито дума за това че увеличените приходи вървят ръка за ръка с увеличените разходи за изграждане на Патока
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 16
ing5rov
преди 4 години
тъй е според евродирективите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още