IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЕЦ "Козлодуй" очаква лек ръст на производството в условията на коронакриза

Компанията ще разчита на собствени средства за инвестиционната си програма до 2024 г.

18:55 | 13.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Повишение на производството в рамките на 143 гигаватчаса до 16,3 тераватчаса през 2020 година планира ръководството на АЕЦ "Козлодуй" в актуализирания си бизнес план за периода 2020 - 2024 година. Документът е гласуван от управителния съвет на дружеството в средата на октомври и анализиран от експертите на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Актуализацията е направена, преди да бъде публично оповестена идеята за нов, седми блок на централата.

В тази връзка два са стратегическите приоритета в развитието на дружеството - експлоатацията на двата работещи блока над проектния им ресурс и и повишаване на ефективността на производството.

За целта в актуализираната програма са предвидени инвестиционни дейности в размер на 764 млн. лева, които ще бъдат осигурени изцяло със собствени средства на централата.

През следващите години АЕЦ "Козлодуй" планира увеличение на производството с 1%. Във финансово отношение се очаква положителен резултат за всяка година от плана, но конкретните данни са заличени от съображения за запазване на търговската тайна.

2019 година е приключила с печалба от 324 млн. лева, спрямо 163,5 млн. лева година по-рано.

В прогнозата си за приходите в следващите години от АЕЦ "Козлодуй" са отчели срива на пазара в последните месеци, свързани с разпространението на коронавируса, пишат от КЕВР. Основната част от произведената от централата електроенергия се реализира на свободния пазар (над 12 теравата годишно), но е търговска тайна колко от тези количества се планира да бъдат реализирани на борсата и колко на пазара за балансираща енергия.

Разходите ще бъдат с почти 6% по-високи за периода. Основното перо е доставката на ядрено гориво.

От доклада на КЕВР е видно, че в предишния период (2015 - 2019 година) компанията е реализирала 66% от инвестиционните си намерения. Конкретните данни колко са направените инвестиции са заличени. Публични са обаче парите за ремонтни дейности - общо 351,4 млн. лева, което означава изпълнение на 75% от заложените в плана дейности.

По отношение на продадената електроенергия единствено през 2017 година дружеството не е успяло да постигне заложените цели.

През 2019 година например планът е преизпълнен след подобряване на ситуацията на енергийния пазар, като тогава са произведени и рекордните 16,5 тераватчаса електроенергия, което е резултат от увеличената мощност на двата реактора и съкращаването на времето за програмата за годишен ремонт на VI блок на централата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още