fallback

Наближава крайният срок за фирмите да си изберат доставчик на ток

Компаниите, които не изберат индивидуална оферта на свободния пазар, ще бъдат прехвърлени към доставчик от последна инстанция

13:01 | 17.05.21 г.

Наближава краят на преходния период, в който малките компании могат да изберат своя доставчик за свободния енергиен пазар, напомнят от "Енерго Про". През 2020 г. с промени в Закона за енергетиката беше решено всички стопански обекти и в мрежата за ниско напрежение да излязат на свободния пазар.

За да бъде плавен този процес, законодателите определиха преходен период от 1 октомври 2020 г. до 30 юни 2021 г., в който компаниите, които все още нямат индивидуални договори за доставка, могат да получават електроенергия от досегашния си снабдител по т.нар. "типови договори".

Тези договори бяха одобрени от енергийния регулатор в края на август 2020 г., а електроснабдителните дружества в страната гарантират, че цените в тях са оптимални за бизнеса.

Но след 30 юни компаниите, които нямат избран търговец, ще бъдат прехвърлени към доставчиците от крайна инстанция, а техните цени са значително по-високи, защото функцията им е да доставят извънредно електроенергия при прекъсване на доставките. За да бъде избегнато това, фирмите трябва да подадат заявка за промяна на доставчика, а по закон това се случва до 10-то число на предходния месец, тоест крайният срок за промяната е 10 юни.

Правилата предвиждат, че смяната на търговец на свободния пазар може да се прави всеки месец, като няма административна такса за това, но разбира се, всичко зависи от условията в договора, сключен с търговеца на електроенергия, по които може да са предвидени неустойки при предварително прекратяване на договора.

В случая с типовите договори такива ограничения няма - трябва само да бъдат покрити и всички задължения към стария доставчик.

От "Енерго Про" отбелязват, че от края на миналата година досега едва около 1/3 от компаниите, които са техни клиенти, вече са избрали своя доставчик по свободно договорени цени. За около 45 хил. фирми в Североизточна България обаче тази стъпка още предстои.

От "EVN България" коментираха преди 1 октомври 2020 г., че малка част от бизнеса вече е на свободния пазар и прогнозираха, че повечето вероятно ще започнат да избират своя доставчик през 2021 г.

За да облекчат промяната, от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) публикуваха на страницата си списък с лицензираните търговци с електроенергия на свободния пазар. От началото на годината заработи и специална платформа, чрез която могат да бъдат сравнявани офертите на отделните компании.

Либерализацията на енергийния пазар в България започна още през 2004 г. с излизането на стопанските потребители от мрежата на високо напрежение на свободния пазар. По-късно това задължение се пренесе към участниците в мрежата на средно напрежение, а сега процесът за стопанските потребители ще приключи с обхващането и на участниците в мрежата на ниско напрежение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:40 | 13.09.22 г.
fallback