IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Българският енергиен пазар е малък, с доминираща роля на държавни компании

Липсва желание на потребителите за либерализация на пазара и новите технологии, които да помогнат процеса, казва доклад

16:14 | 18.02.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Българският енергиен пазар е малък, особено що се отнася до газовия сегмент, процесът по либерализация още не е финализиран и държавният енергиен холдинг (БЕХ) има доминираща роля. Това пише в доклад на ГД "Енергетика" на Европейската комисия, посветен на бариерите на енергийните пазари в общността.

Като бариера пред развитието на пазара експертите посочват още ниската заинтересованост на крайните потребители, както и енергийната бедност, която влияе върху политическите решения за либерализацията на пазара.

Либерализацията на енергийния пазар на България започна още през 2004 година, тоест преди присъединяването на България в ЕС. Първи на свободния пазар излязоха потребителите на електроенергия с високо напрежение. Постепенно регулираният пазар беше напуснат още от потребителите на средно, а от 2020 година и от стопанските обекти на ниско напрежение.

Домакинствата обаче нямат никакъв стимул да излязат на свободния пазар на електроенергия, защото на регулирания цените са по-ниски - доставчиците на регулирания пазар имат достъп до по-евтината електроенергия от БЕХ, пишат европейските експерти.

Така е налице дори тенденция на завръщане на клиенти, излезли веднъж на свободния пазар, обратно към регулирания. Предложението на експертите в ГД "Енергетика" е да се премахне тази възможност, като изключение може да се прави само за уязвими потребители.

От ЕК отчитат като бариера още несигурността по отношение на регулацията на новите технологии. Например липсва законодателство, което да регулира енергийните умни мрежи и услуги. По тази причина и страната е на едно от последните места по използване на т.нар. "умни електромери", които обаче са ключови при либерализацията и за планиране на потреблението.

Липсата на нови технологии пречи за изработването на гъвкави тарифи от страна на търговците на електроенергия, които по-точно да покриват индивидуалното потребление.

В България има и някои бариери пред навлизането на нови играчи на енергийния пазар, което ограничава конкуренцията. Три от производителите под шапката на БЕХ държат дял от 85% от либерализирания енергиен пазар. Този факт прави процеса по либерализация по-специфичен спрямо останалите държави от ЕС.

По отношение на бъдещата либерализация на газовия пазар ключова роля ще има използването на природния газ за отопление на домакинствата в България. В момента природният газ се използва минимално за отопление на бита и при това положение е малко вероятно пазарът на газ в страната да се превърне в атрактивен и конкурентен в близко бъдеще.

И на газовия пазар доминираща роля има държавна компания - "Булгаргаз", с пазарен дял от 98,9% през 2018 година. Домакинствата има ограничен достъп до газовата мрежа в страната и съответно потреблението на газ за битови нужди е едва малко над 3% от общото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
Solar Power
преди 3 години
Защо пишете пълни глупости ? Пуснахте свободен пазар на тока преди няколко години и когато хората започнаха да се местят там защото наистина беше по евтино с поне 20% вие какво направихте ? Просто насвободния пазар добавихте такса задължения към обществото в размер на 20% :) Е как да има интерес ? Стига сте лъгали Европа. Да не говорим ,че сложихте и слънчев данък защото Амон Ра казва на слънцето с колко да свети и кога .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още