IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговците на ток ще се регистрират в платформата за сравнение на оферти

Платформата е разработена, за да улесни потребителите при либерализацията на енергийния пазар

17:47 | 17.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговците на електроенергия ще бъдат задължени да се регистрират на онлайн платформата за сравнение на офертите, става ясно от проект на правила за поддръжката на платформата. В системата няма да са длъжни да се регистрират търговците, които осъществяват само продажби на едро на електроенергия.

В срок от една седмица от влизане в сила на правилата, търговците ще трябва да изпратят искане за регистрация в платформата, става ясно още от текста. Проектът ще бъде обсъден на 23 февруари в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която ще управлява системата.

Онлайн платформата заработи в тестови режим от началото на 2021 година. Целта на изграждането на тази система е ускоряване на процеса по либерализация на енергийния пазар. Чрез нея потребителите не могат да сключат договор за доставка, но могат да сравняват различните оферти на търговците и да изберат най-изгодното за тяхното потребление предложение.

От началото на октомври 2020 година всички небитови абонати на ниско напрежение излязоха на свободния пазар.

Платформата за сравняване на офертите беше разработена, за да подпомогне тях в избора им на търговец на електроенергия. При липсата на достатъчно информация много от тези абонати остават клиенти на сегашните си доставчици, а това може да не е толкова изгодно за тях.

Издръжката на системата ще коства между 10 хил. и 15 хил. лева (без ДДС) годишно, става ясно от анализите на експертите относно постоянните разходи за системата. Тези средства ще бъдат осигурени от бюджета на КЕВР.

Разходи с непостоянен характер за платформата, като например за въвеждане на нова функционалност или по-високи разходи за защита, ще бъдат осигурявани при необходимост чрез допълнителна финансова обосновка, посочват от работната група, изготвила проекта за правила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още