Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

КЕВР утвърди образец на договор за продажба на ток на фирмите

Клиентите, които до 1 октомври не са излезли на свободния пазар на електроенергия, ще могат да останат при досегашния си доставчик до 30 юни догодина

КЕВР утвърди образец на договор за продажба на ток на фирмите

Снимка: Pixabay

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди образец на типов договор за продажба на електрическа енергия на небитови потребители, съобщиха от КЕВР.

Със сключването на типови договори фирмите, които до 1 октомври не са излезли на свободния пазар на електроенергия, ще могат останат при досегашния си доставчик за периода от 1 октомври 2020 г. до 30 юни 2021 г.

С утвърдения образец на типов договор се уреждат правата и задълженията на страните, условията за доставка на електрическа енергия и за прекратяване на договора, посочват от КЕВР.

Още по темата

Утвърденият образец на типов договор е систематизиран в десет раздела, които съдържат: предмета на договора, срока и условията за влизането му в сила, правата и задълженията на страните, цени, фактуриране и плащания, условията и реда за временно преустановяване и възстановяване продажбата на електрическа енергия, условията и реда за изменение и прекратяване на договора, отговорности и санкции, както и решаване на спорове и непреодолима сила.

От държавния регулатор напомнят, че при изготвянето на типовия договор Комисията изиска примерни варианти на образец на договор от „ЧЕЗ Електро България“ АД, „ЕВН България Електроснабдяване“ ЕАД, „Енерго-Про Продажби“ АД и „ЕСП Златни пясъци“ ООД.

Преди утвърждаването на образеца на договор, регулаторът проведе на 13 август обществено обсъждане, в което участваха представители на заинтересовани страни - „ЧЕЗ Електро България“ АД, „ЕВН България Електроснабдяване“ АД, Гражданска платформа „Изправи се.бг“ и Асоциация свободен енергиен пазар.

Прието беше предложението след сключването на договорите, при поискване доставчикът на електроенергия да бъде задължен да ги изпрати на клиента по електронен път или да осигури възможност за получаването им на място в център за обслужване на клиенти.

Клиентът също има право да избере вида на фактурата – хартиена или електронна, както и да поиска извършване на проверка в случай на съмнения за неточна сметка за доставената електрическа енергия.

Не по-късно от 3 (три) работни дни преди края на месеца, предхождащ месеца, от който съответните цени влизат в сила, доставчикът е длъжен да обяви на своята интернет страница цените за всички тарифи по отделните тарифни планове.

КЕВР прие и предложението при просрочено задължение доставчикът да съобщава на клиента писмено или по избран от клиента начин (SMS, E-mail и др.) предизвестие за временно преустановяване на снабдяването, като му дава срок от пет работни дни за заплащане на задължението.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
С 15% се повишава цената на природния газ през август