fallback

Обсъждани са алтернативни доставки на газ за Украйна през България

Българската страна налага неустойки за забавянето на газовата връзка IGB, коментира енергийният министър Александър Николов

16:37 | 02.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Обсъждани са алтернативни доставки на газ през България за Украйна през старото трасе на руските доставки у нас - Трансбалканския газопровод, коментира по време на изслушване в парламентарната комисия по енергетика ресорният министър Александър Николов. Има свободен капацитет през входните точки с Турция в размер на около 14 млн. куб. метра на денонощие, уточни той.

По време на дискусията енергийният министър коментира още, че "Балкански поток" е свързан на пет точки с българската газопреносна мрежа и на този етап няма информация за нарушаване на доставките.

Николов беше категоричен, че в момента енергийната система на България работи без проблеми, но рисковете заради войната в Украйна са огромни и се анализират ежедневно.

Към този момент българският представител в "Лукойл Нефтохим" не е давал индикации за проблеми - доставките са регулярни, няма проблем и при обслужването на танкерите. В последните три дни обаче цената на петрола на международните пазари се повиши с 20%, допълни още Николов.

По отношение на природния газ също няма проблеми с доставките, но се работи по "План Б" - разговаря се със съседни държави за алтернативни доставки, включително и за втечнен газ през Турция, защото има свободен капацитет на техните терминали. Друг вариант страната да получава втечнен газ е терминалът Ревитуса в Гърция.

Няма проблеми и с плащанията към "Газпром" въпреки санкциите, но ще се анализират и възможности за алтернативи, въпреки че няма да има нужда от това до края на март, стана ясно още от думите на енергийния министър.

Има и достатъчно свежо ядрено гориво за двата работещи блока на АЕЦ "Козлодуй". Те работят с различен тип гориво, уточни Николов.

Към момента не е сформиран кризисен щаб в Министерството на енергетиката заради руската военна инвазия в Украйна, но всички енергийни дружества и институции следят ситуацията непрекъснато. Енергийният министър коментира, че при пълно спиране на доставките на природен газ България има резерви за повече от месец, благодарение на газохранилището в Чирен, алтернативните горива и доставките  на газ от Азербайджан и други източници.

Водят се разговори с Азербайджан, но "правни обструкции" пречат да може да се осъществи покупката на по-големи количества газ на изгодна цена.

По отношение на газовата връзка IGB, по която трябва да влиза азербайджанския газ, очакванията са, че тя ще заработи на 1 юли 2022 година. Към момента българската държава налага неустойки за забавянето.

Бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова (ГЕРБ) изрази опасенията си, че България не е преподписала договора с изпълнителя на проекта и може да се окажем в риск от допълнителна забава на работата с мотив войната в Украйна. Според Николов обаче юридически съветници са били категорични, че договорът, изтекъл на 31 декември 2021 година, все още е валиден и няма нужда да се преразгледа. В момента работата по трасето е в ход и се мониторира непрекъснато както от България и Гърция, така и от Европейската комисия, защото това е проект от общностен интерес.

Николов коментира още и интереса на Гърция да участва в изграждането на нови ядрени мощности на територията на България. Не става дума за нов проект, а за изграждането на нови блокове на съществуващи и одобрени площадки, поясни той и допълни, че е логично това да стане в АЕЦ "Козлодуй", ако искаме да е бързо. Ситуацията в Украйна обаче прави невъзможно да се прогнозира цената на проекта, нито дори как ще се процедира с отработеното ядрено гориво, категоричен беше енергийният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:50 | 14.09.22 г.
fallback