IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Транзитът на руски природен газ през Украйна е на рекордно ниво

Въпреки нападението срещу Киев Москва безпрепятствено изпраща природен газ през враждебната за нея страна. Има различни обяснения за това

12:01 | 02.03.22 г. 33
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

От началото на руската атака срещу Украйна операторът на украинската газопреносна система GTSOU регистрира рекордни нива на транспортираните количества руски природен газ. В дните от 25 февруари до 1 март включително руснаците са използвали между 97% и 100% от капацитета, резервиран от GTSOU. Стойността е значително по-висока от средните стойности за предходните дни.

„Продължаваме да изпълняваме предварително заявените си задължения за пренос на газ. Сегашният транзитен обем е 109,2 млн. куб. м“, казва ръководителят на GTSOU пред Handelsblatt.

В дните и седмиците преди 25 февруари руснаците са използвали само частично резервирания транзитен капацитет. В много дни степента на използване е била значително под 50%, а Русия понесе остри критики за това решение.

Европейците обвиниха руснаците, че изпълняват договорните си задължения за доставка, но не предлагат повече газ, за да поддържат високи цени и напрегната ситуация с доставките.

В сряда природният газ в Европа се продава за над 2100 долара за 1000 куб. м -  ниво, което достига за първи път от 23 декември 2021 г., сочат данни на международната борса ICE.

Априлските фючърси на хъба TTF в Нидерландия към 11 часа българско време се търгуваха за 194,17 евро за мегаватчас, което е над 2100 долара за 1000 куб. метра. При откриването на борсата цената беше 130 евро за мегаватчас (около 1430 долара за 1000 куб. м).

Учудващо е, че руснаците използват пълноценно транзитните мощности, на които имат право по договор още в самото начало на инвазията си в Украйна. За това обаче има различни обяснения.

Интересът към руския газ

Санкциите на Запада срещу Русия не обхващат доставките на енергия. Тъй като почти всички други канали са затворени заради санкциите, продажбата на газ и петрол е още по-важна за Русия. Нуждата на руснаците от пари отговаря на голямото търсене на газ от страна на европейците.

За интереса към руския газ си има причини: големи комунални предприятия като Uniper в Германия или „Булгаргаз“ в България имат рамкови договори с руския износител на газ „Газпром“. Тези договори осигуряват на дружествата правото да купуват определени количества по механизъм с фиксирана цена за определен период от време.

Вторият стълб е спот пазарът, на който газът се търгува по ежедневно актуализирани цени. На спот пазара началото на войната доведе до значително увеличение на цените. По този начин газът, който европейските компании могат да купуват по рамковите споразумения с „Газпром", понастоящем е по-евтин от газа на спот пазара и се купува в по-големи количества. 

А иначе транзитът на газ през Украйна е политически въпрос от първостепенна важност. От години Русия се опитва да изгради инфраструктура, която да направи транзита през Украйна излишен. Първоначално за тази цел послужи изграждането на първия газопровод „Северен поток", който е в експлоатация от 2011 г. насам.

Изграждането на втория газопровод „Северен поток" ще увеличи още повече независимостта от транзита на газ през Украйна. Пускането в експлоатация на завършения тръбопровод обаче бе спряно.

Според украински източници инфраструктурата за доставка на газ до момента е останала почти непокътната въпреки продължаващите атаки от страна на руснаците. Въпреки че три газоразпределителни станции трябваше да бъдат затворени, те са важни за вътрешните доставки. От друга страна, газопроводите на дълги разстояния функционират до голяма степен без прекъсване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

33
rate up comment 1 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Здрасти кремълски тpoл, регистриран вчера! И марш обратно откъдето изпълзя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 3
Bonjour
преди 2 години
Операцията може би щеше да е по-бърза ако това бяха американците. За справка Багдад.. 7 дена бомбардировки със над 300 полета на ден... няма цивилни , няма военни.. за военната операция 2 000 000 жертви. Не може ти да воюваш и да пазиш цивилните. Значи влиза танка в града и съответно веднага го удря противотанкова ракета ... в момента там се води партизанска война, а без авиацията се дават много жертви. Дано Путин издържи и не реши да бомбардира всичко наред , защото ако иска може да го направи.. вижте как водят война Америка в Белград, Виетнам, Ирак и прочие.. направо мачкат столицата .. всеки който се доближи на 20 метра от танка се стреля на месо... после съдене руснаците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 1
georgi_shum
преди 2 години
Аз съм бил войник драги :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 3
data
преди 2 години
Да ти кажа , нещо си се объркал , ама доста . И ти кат вожда страдаш от прекомерно самочувствие докат настъпите л.айното
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 2 години
Ми нормално - никой от експертите, дето сте се нацвъкали тука, не е помирисвал армия, освен от американските холивудски и CNN-ски екшъни. Никой от вас не е помирисвал барут, даже от ловджийска пушка, не ли да е участвал във военни действия, даже на тренировъчни, за да има идея как се воюва и побеждава. Много гледате и слушате, малко мислите... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 6
khao
преди 2 години
Още като нападна Грузия трябваше да има санкции,.. сериозни, още тогава си пролича че е луд психопат! Да, армията му може да нанася щети защото е голяма, но не може да постига победи защото е некадърна. Той е все едно луд с картечница, прави щети и до там! Жертвите са им много, според Украинците са около 6 хиляди, но вероятно са повече и гонят десетачка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 7
georgi_shum
преди 2 години
Съгласен съм, че санкциите които му налагаме сега трябваше да станат оше 2014та. И за другото си прав в голяма степен, но армията му може, и за жалост причинява колосални щети и жерви сред мирното население. Този кошмар трябва да спре..Вече официално признаха за 500 техни жертви, а до преди 2 дни твърдяха, че жертви няма!Сметни, че реалните им загуби са поне х 10!Тъста (много пъти съм казвал, че е много добре информиран човек), ми каза днес, че по това, което чува, загубите им само за тия 6 дни, са шокирали хора наясно със загубите им през Афганистанската война!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 7
khao
преди 2 години
иначе по темата.. путин вече е обречен! това трябваше да го направи 2014. Армията му е тотално надценена във всяко едно отношение.... като цяло при такова корумпирано и некаърно управление, няма как нищо да работи добре!На тях им свърши бензина на средата на пътя... бензиностанцията не можа да се организира да зареди танковете, а вие сте тръгнали да обсъжате по сложни действия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 2 години
що ли се прави на улав?... не хапеш ръката която те е направила личност! Тоя е възпитана и лоялна копейка! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 5
data
преди 2 години
Апропо , по бездарна военна операция нъ съм вижда от бая време . Украйна , без авиация, без тежка артилерия удържа . Ми да ти кажа , ужасно съм разочарован.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още