IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Транзитът на руски природен газ през Украйна е на рекордно ниво

Въпреки нападението срещу Киев Москва безпрепятствено изпраща природен газ през враждебната за нея страна. Има различни обяснения за това

12:01 | 02.03.22 г. 33
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

От началото на руската атака срещу Украйна операторът на украинската газопреносна система GTSOU регистрира рекордни нива на транспортираните количества руски природен газ. В дните от 25 февруари до 1 март включително руснаците са използвали между 97% и 100% от капацитета, резервиран от GTSOU. Стойността е значително по-висока от средните стойности за предходните дни.

„Продължаваме да изпълняваме предварително заявените си задължения за пренос на газ. Сегашният транзитен обем е 109,2 млн. куб. м“, казва ръководителят на GTSOU пред Handelsblatt.

В дните и седмиците преди 25 февруари руснаците са използвали само частично резервирания транзитен капацитет. В много дни степента на използване е била значително под 50%, а Русия понесе остри критики за това решение.

Европейците обвиниха руснаците, че изпълняват договорните си задължения за доставка, но не предлагат повече газ, за да поддържат високи цени и напрегната ситуация с доставките.

В сряда природният газ в Европа се продава за над 2100 долара за 1000 куб. м -  ниво, което достига за първи път от 23 декември 2021 г., сочат данни на международната борса ICE.

Априлските фючърси на хъба TTF в Нидерландия към 11 часа българско време се търгуваха за 194,17 евро за мегаватчас, което е над 2100 долара за 1000 куб. метра. При откриването на борсата цената беше 130 евро за мегаватчас (около 1430 долара за 1000 куб. м).

Учудващо е, че руснаците използват пълноценно транзитните мощности, на които имат право по договор още в самото начало на инвазията си в Украйна. За това обаче има различни обяснения.

Интересът към руския газ

Санкциите на Запада срещу Русия не обхващат доставките на енергия. Тъй като почти всички други канали са затворени заради санкциите, продажбата на газ и петрол е още по-важна за Русия. Нуждата на руснаците от пари отговаря на голямото търсене на газ от страна на европейците.

За интереса към руския газ си има причини: големи комунални предприятия като Uniper в Германия или „Булгаргаз“ в България имат рамкови договори с руския износител на газ „Газпром“. Тези договори осигуряват на дружествата правото да купуват определени количества по механизъм с фиксирана цена за определен период от време.

Вторият стълб е спот пазарът, на който газът се търгува по ежедневно актуализирани цени. На спот пазара началото на войната доведе до значително увеличение на цените. По този начин газът, който европейските компании могат да купуват по рамковите споразумения с „Газпром", понастоящем е по-евтин от газа на спот пазара и се купува в по-големи количества. 

А иначе транзитът на газ през Украйна е политически въпрос от първостепенна важност. От години Русия се опитва да изгради инфраструктура, която да направи транзита през Украйна излишен. Първоначално за тази цел послужи изграждането на първия газопровод „Северен поток", който е в експлоатация от 2011 г. насам.

Изграждането на втория газопровод „Северен поток" ще увеличи още повече независимостта от транзита на газ през Украйна. Пускането в експлоатация на завършения тръбопровод обаче бе спряно.

Според украински източници инфраструктурата за доставка на газ до момента е останала почти непокътната въпреки продължаващите атаки от страна на руснаците. Въпреки че три газоразпределителни станции трябваше да бъдат затворени, те са важни за вътрешните доставки. От друга страна, газопроводите на дълги разстояния функционират до голяма степен без прекъсване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

23
rate up comment 4 rate down comment 5
data
преди 2 години
Много фантазии имаш , Русия сама , плюс дълга война, плюс санкции от цел свет , ша победи, па после ша удря нато . Съжалявам пич , ама в тая игра ссср воглаве с цяла източна Европа безславно се провали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 4
georgi_shum
преди 2 години
Тошо, що се правиш на улав? Естествено,че не можеше да си позволи да срине Киев. Затова и разчиташе с няколко удара по военна инфраструктура,да подплаши украинците,да се разбягат и да го превземе. Няма грам логика,да е разчитал на друго. Дълъг и продължителен конфликт, и обсада на големите градове,та да ги чака да се предадат, му носи нищо, и е в тотално противоречие със всяка логика спрямо целите, които обяви, че гони - смяна на власта и "демилитаризиране". Това беше постижимо за него, само ако успее светкавично. Само,ако бързо успее да постави запада пред свършен факт и да инсталира своя власт в Киев. И после да използва Киев и оставането на някаква независима Украйна като ливъридж, в преговорите със Запада. Преговори,които Запада нямаше да може да откаже. А да правиш сравнения със Сърбия и с войната в Ирак е нелепо меко казано. Нито геополитическата обстановка, нито обстоятелствата имат нещо общо, нито целите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 2 години
Ок, мисли каквото си искаш. Виждам, че си мобилизирал доста емоции, а те често пречат на трезвата оценка на действителността... ;) Аз ти казвам, че Русия (не Путин, както каза онзи полковник) ще върне Украйна където смята, че й е мястото и във вида, в който я устройва. А всички, на които това не им харесва, разбира се, че имат всичката свобода на света да коментират както си искат и да правят каквото си искат... Е, с некои ограничения - да не докарат нещата до война с Русия... Всичко останало е позволено, но аз не бих заложил на очакванията, че Русия ще претърпи някакви екзистенциални щети, които да застрашат съществуването й - когато се разнесе пушилката и стане ясно, че преформатирането на Украйна вече е необратим факт, ще се наложи на всички, които сега не искат да го приемат, просто да го приемат, защото трябва все пак да се живее, нали? И за целта ще трябва всички да свикнат да живеят, колкото и време да трябва за това, с тази Русия, която сега воюва за новото си място в света. Украйна просто е пешка в играта и вече е пожертвана... Over, до тук беше... ;) Има нещо по-неприятно: за Русия Украйна е само първата стъпка в това, което се готви да направи. Никой в Кремъл не е забравил за ултиматума си към НАТО и ще стигне и до тази тема, когато се оправи в Украйна. Тогава как точно ще действа е нещо, което по-скоро е повод за сериозно мислене и планиране. Дано не го мислят и планират тези, които до сега движеха делата от наша страна около Украйна... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 2 години
"...да превземе Киев за ден, макс 2, на което ОЧЕИЗВАДНО е разчитал, щеше да е друго, и определено щеше да е в мега силна позиция. Но не успя! Което само показва, какви са качества на съветниците и стратезите му." . . . Ти това сериозно ли?! Май много филми гледаш... ;) Войната, друже, не е компютърна игра или телевизионно шоу от подходяща компилация на видеоматериал - има си технология, има си технолози, както твоите в завода. Твоите могат ли за 10 мин. да направят от едно прасе салам? ;) :lol: Може и да могат, но едва ли от прасе и едва ли ще е точно салам... ;) Американците за колко дена взеха Багдад и в какво го превърнаха преди това? Ти нали не мислиш, че руснаците могат да постъпят така с Киев? Колко месеца целокупното НАТО бомбардира Белград и цяла Сърбия и на какво я направиха и защо след това изобщо не влязоха там с наземни сили?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 6
Bones
преди 2 години
Мави, не се хаби да обясняваш на *** кавали на повикване кой е Скот Ритер. Интервюто беше доста интересно, затова ще те помоля да постваш и други подобни линкове. Аз също гледам да го правя когато имам възможност, защото ми се драйфа от цялата помия в "медиите" и патешкото врякане на борците за демокрация във форума. Подозирам, че са макс 1 - 2 човека, но шизофренията на прощава на никого....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 3
georgi_shum
преди 2 години
Ако щеш и досието му от военните ми пусни все тая. Обективната истина и фактическата обстановка е ясна - тоя тип наговори куп глупости и неистини във видеото,което си пуснал. Неоспорим факт!И никъде не говоря за руски погром. Спри да переиначаваш думите ми както ти е угодно. Казвам, че Путин допусна колосална грешка,няма как да спечели тая война, не и политически. И няма никаква изходна стратегия. Освен да ескалира все повече и повече насилието, и така да се надява евентуално на преговори, и някакъв изход!. Което не е изход!Ако беше успял да овладее Украйна , да превземе Киев за ден, макс 2, на което ОЧЕИЗВАДНО е разчитал, щеше да е друго, и определено щеше да е в мега силна позиция. Но не успя! Което само показва, какви са качества на съветниците и стратезите му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 2
data
преди 2 години
Има една картина на Репин- Запорожие пишат писмо на султана . КОЙ СА ЗАПОРОЖЦИТЕ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 2 години
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Scott_Ritter
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 2 години
Еми хуу... Всеки може да си избира източниците според неговите си критерии и да вярва в квот си иска... Кат оня отдолу с цените по дългосрочните договори... ;) Нали си тук - след неколко дена пак може да пием по едно тука и да ми разкажеш за руския разгром в Украйна... ;) Айде, че ми дойде реда на опашката... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 3
data
преди 2 години
:) В Блиц, на дебелия се е избрал тн полковник американец . Да са ти ясни източниците на Синьото оченце
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още