IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Транзитът на руски природен газ през Украйна е на рекордно ниво

Въпреки нападението срещу Киев Москва безпрепятствено изпраща природен газ през враждебната за нея страна. Има различни обяснения за това

12:01 | 02.03.22 г. 33
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

От началото на руската атака срещу Украйна операторът на украинската газопреносна система GTSOU регистрира рекордни нива на транспортираните количества руски природен газ. В дните от 25 февруари до 1 март включително руснаците са използвали между 97% и 100% от капацитета, резервиран от GTSOU. Стойността е значително по-висока от средните стойности за предходните дни.

„Продължаваме да изпълняваме предварително заявените си задължения за пренос на газ. Сегашният транзитен обем е 109,2 млн. куб. м“, казва ръководителят на GTSOU пред Handelsblatt.

В дните и седмиците преди 25 февруари руснаците са използвали само частично резервирания транзитен капацитет. В много дни степента на използване е била значително под 50%, а Русия понесе остри критики за това решение.

Европейците обвиниха руснаците, че изпълняват договорните си задължения за доставка, но не предлагат повече газ, за да поддържат високи цени и напрегната ситуация с доставките.

В сряда природният газ в Европа се продава за над 2100 долара за 1000 куб. м -  ниво, което достига за първи път от 23 декември 2021 г., сочат данни на международната борса ICE.

Априлските фючърси на хъба TTF в Нидерландия към 11 часа българско време се търгуваха за 194,17 евро за мегаватчас, което е над 2100 долара за 1000 куб. метра. При откриването на борсата цената беше 130 евро за мегаватчас (около 1430 долара за 1000 куб. м).

Учудващо е, че руснаците използват пълноценно транзитните мощности, на които имат право по договор още в самото начало на инвазията си в Украйна. За това обаче има различни обяснения.

Интересът към руския газ

Санкциите на Запада срещу Русия не обхващат доставките на енергия. Тъй като почти всички други канали са затворени заради санкциите, продажбата на газ и петрол е още по-важна за Русия. Нуждата на руснаците от пари отговаря на голямото търсене на газ от страна на европейците.

За интереса към руския газ си има причини: големи комунални предприятия като Uniper в Германия или „Булгаргаз“ в България имат рамкови договори с руския износител на газ „Газпром“. Тези договори осигуряват на дружествата правото да купуват определени количества по механизъм с фиксирана цена за определен период от време.

Вторият стълб е спот пазарът, на който газът се търгува по ежедневно актуализирани цени. На спот пазара началото на войната доведе до значително увеличение на цените. По този начин газът, който европейските компании могат да купуват по рамковите споразумения с „Газпром", понастоящем е по-евтин от газа на спот пазара и се купува в по-големи количества. 

А иначе транзитът на газ през Украйна е политически въпрос от първостепенна важност. От години Русия се опитва да изгради инфраструктура, която да направи транзита през Украйна излишен. Първоначално за тази цел послужи изграждането на първия газопровод „Северен поток", който е в експлоатация от 2011 г. насам.

Изграждането на втория газопровод „Северен поток" ще увеличи още повече независимостта от транзита на газ през Украйна. Пускането в експлоатация на завършения тръбопровод обаче бе спряно.

Според украински източници инфраструктурата за доставка на газ до момента е останала почти непокътната въпреки продължаващите атаки от страна на руснаците. Въпреки че три газоразпределителни станции трябваше да бъдат затворени, те са важни за вътрешните доставки. От друга страна, газопроводите на дълги разстояния функционират до голяма степен без прекъсване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 5
georgi_shum
преди 2 години
Смени си източниците на информация, щото тоя "военен" не е в час. Никакъв десант няма в Одеса. В 12 часа имаше пряко включване на Дойнов от Одеса. Хората строят барикади по плажовете и чакат, но десант няма. Мариопул, също не е паднал, даже не е и напълно обграден. паднал е Мелитопул. И хората там нон стоп псуват и ругаят окупаторите Харков е подложен на бомбардировки, но въобще е много далеч от превземане. И като гледам включванията на нашия професор от там, никой и не мисли да се предава.Да не кажеш, че съм едностраннчив. Херсон е паднал. Но в окрайностоте му се водят боеве и украйнците се прегрупират. В самия град хората масово ругаят окупаторите и определено никой не ги посреща с хляб и сол.В Николаев сутринта е имало десат въздушен - разбит, пълно с клипове вече с пленени руски момчета. При всяко положение - Путин няма изход от тая война. Никакъв, дори и да успее да я превземе - никога няма да подчини Украйна. И ако си мислиш, че дори и да успее да я превземе, запада ще го приеме и ще се съгласи - много, ама много си се объркал. Просто виж речта на Шолц от Неделя. Въобще Играта на Путин е с нулева сума. Постигна точно онова, на това, което искаше да постигне. Обедини и ЕС и НАТО както никога досега. А бившия министър на външните работи на Русия по времето на елцин, говори вчера, че тая война е загубена, в момента, в който е обявена. И че рано или късно, руснаците ще се изтеглят позорно от там. И ще плащат репарации. Та аз на него ли да вярвам или на твоите анонимни и никому не известни "експерти"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 7
data
преди 2 години
Е не съм твърдял че не разбираш , ама тъ пипах за едни печатарски машини , мъ явно оная от опашката за олио е оцеляла
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 7
redcretin
преди 2 години
Гледам сам си отговаряш, рашките *** съвсем изперкахте.Защо да не се транзитира газ, това са фиксе цени по дългорсочни договори (у дома и тока ми е на фиксе хахаха, та не ми пука). АМа спота щял да е висок - кой купува на спот бре? Утре ша е нисък пак. И декември ги гледахме подскачанията - и пак нищо не стана. Айде пошел ***, *** :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 2 години
Аз нали знаеш, че нищо не разбирам. Чат-пат некоя жена на опашката за наливно олио нещо ми споделя и аз от там... ;) Щом казвате с оня над тебе, начи така ше бъде... ;) Гледам обаче, че има и разни други мнения - разни американски полковници - бивши аналитици на военното им разузнаване и в ООН, имат също странно оптимистични прогнози за развитието на нещата... На тех ли да вервам, на вас със стоенча ли... Даже имената не ви знам, дет се вика... ;) Ако не те мързи и немаш проблеми с езика, хвърли му едно око: . . . https://m.youtube.com/watch?v=sDXMRlWO79U
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Мави-та миличка, ами замразените активи на руски частни и юридически лица и организации са в размер на 650 000 000 000 да 1 000 000 000 000(един трилион) долара според различни оценки. Само конфискуваните(така ще стане) активи на РЦБ са 400 000 000 000 долара. искам да запитам, какво стана с "голямата бухалка", която путин'ка имаше? 6000 руски войника са убити, 30 самолета свалени, 211 танка и 750 бронемашини унищожени...... и руската страна не опровергава. Наистина съжалявам, че се сбъдна прогнозата ми за печени и пържени руски войници. Та така Мави-та, путин'ка не е това което изглеждаше във вашите очи миличка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 2 години
Голем си оптимист. Той *** така ама нещо се обърка по пътя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 2 години
А съм сигурен, че и танкерите с руски нефт и нефтопродукти едва ли ги връщат от пристанищата на САЩ и Европа... ;) Чува се, че в Конгреса под сурдинка се обсъжда как санкциите да не засегнат доставките и на руски уран за електроцентралите... ;) После може да стигнат и до други нещица... И така, лека-полека, санкциите ще останат само като суровина за плямпалната индустрия, която в момента е в апогей и спуска нареждания на реалния бизнес, обаче същата се храни с отчисления от реалния бизнес и тогава ще дойде време на обратно движение на заповеди и инструкции - от реалния бизнес към плямпалната индустрия... И тогава пак ще се предоговарят условията на съвместно съжителство с оглед промените в геополитиката и новите позиции на страните в днешния конфликт...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 2 години
Що да не продава, щом европейците вече плащат по $2,200-/1000м3...? Въпросът с газа - кой, как, кога и дали ще продава и купува в Европа ще се решава, след като руснаците турят ред в Украйна, сиреч - скоро. Тогава ще се разнесе политическата и медийна пушилка и ще стане въпрос за кинти и икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Защо ЕС, защитаваш смело героическата Украйна не спре да купува газ от? А, мишкуняци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Защо ЕС, защитаваш смело героическата Украйна не спре да купува газ от? А, мишкуняци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още