fallback

Кирил Петков: В ЕС няма съгласие за ограничаване на вноса на руски газ и петрол

Темата ще бъде дискутирана по време на неформален съвет на европейските лидери във Франция

12:42 | 08.03.22 г. 28

България и други страни от Европейския съюз няма да подкрепят идея за ограничаване на вноса на руски петрол и природен газ, коментира в кулоарите на Народното събрание премиера Кирил Петков.

"Ние сме изцяло за мерките, но тази част не можем да си я позволим", коментира българският премиер и допълни, че това е позиция, която споделят и други държави в общността. Петков не коментира кои са те преди срещата, която ще се проведе на 10 март във Версай.

Преди ден обаче и германският канцлер Олаф Шолц сподели, че замяната на руските енергийни източници не може да стане за ден. Той също намекна, че страната му няма да подкрепи подобна санкция.

В интервю за Ройтерс преди ден Петков коментира, че ако се стигне до ограничаване на вноса на ниво ЕС, България ще поиска дерогация, защото българската икономика няма алтернатива и е много зависима.

Петролната рафинерия в Бургас използва 60% руски петрол от сорта "Уралс". Страната внася и основната част от природния газ, който потребява, от "Газпром".

Кирил Петков коментира пред журналисти още, че България работи много активно за диверсификация на източниците на газ и следващата седмица лично ще инспектира работата на гръцката връзка IGB. По нея страната ни ще получава газ от Азербайджан в пълния обем на договорените количества - 1 млрд. куб. метра, или около 1/3 от потреблението на страната. В момента в страната влизат ограничени количества от газ от Азербайджан по алтернативни трасета - през съществуващата връзка с Гърция Кулата-Сидирокастро.

Работим по всички сценарии, категоричен беше Петков в отговор на въпрос за ограничаване на доставките на газ от страна на Русия. Сред тях е ограничаване на износа на електроенергия, което обаче нарушава правилата на работа на единния европейски пазар.

"Няма европейска държава, която ще изпраща войски, където и да било в Украйна", категоричен беше още премиерът и допълни, че ЕС доставя хуманитарна помощ и налага санкции срещу Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:40 | 13.09.22 г.
fallback