fallback

Асен Василев: В тази ситуация няма как да има преговори с „Газпром“

По думите на вицепремиера алтернативи има

16:06 | 19.03.22 г. 14
Автор - снимка
Създател

Предвид създалата се ситуация няма как да има преговори с „Газпром“ за нови доставки, след като изтече настоящият договор в края на годината. Това стана ясно от коментар на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев за БНР.

Той посочи, че страната ни е била подготвена за потенциално спиране на газовите доставки, било то в отговор на санкции или едностранно от страна на Москва.

По думите на Василев обаче има алтернативи.

„Има алтернативи. Старите тръби на трансбалканския поток (…) Там имаме капацитет около 20 млрд. куб. м, който може да се ползва в двете посоки, на нас ни трябва 3 млрд. куб. м.“, коментира вицепремиерът.

„Има доставки от Катар, Алжир, от близки държави в региона, няма някакви далечни доставки, които трябва да се ползват. Това не е само българска, това е общоевропейска стратегия. Следващите 1-2 седмици ще се обсъди на европейско ниво да се направи общ газов договор за целия Европейски съюз“, допълни още Василев, който посочи, че очакванията са по някое време през лятото този механизъм да заработи“.

Министърът коментира и темата за НАТО и конфликтът в Украйна.

„Каквото и да поискат американските партньори от нас, решението е на България. Ако има някакво искане, то ще мине през парламента и пред очите на всички хора. Ние сме в НАТО“, каза вицепремиерът.

По-рано през деня премиерът Кирил Петков заяви след среща с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, че към момента военна помощ към Украйна няма да бъде изпращана. Той също допълни, че подобни мерки могат да бъдат взети евентуално само ако решението за това мине през българския парламент.

„Това, че сме НАТО, че сме ЕС, е най-голямата сигурност, която съществува за България в момента... Българският интерес е изключително ясен, той е тази война да спре максимално бързо и да не се разширява“, отбеляза пред БНР Василев.

Във връзка с ареста на Бойко Борисов и на Владислав Горанов и излизането им без повдигнати обвинения министърът коментира, че „това е провал на прокуратурата, а не на правителството“.

„Това ще е един дълъг процес на изчистване на страната. (…) Това, което виждаме, се случва всеки ден. Това е най-нормално следствено действие. Нищо не беше показно. МВР извърши нормално следствено действие. Този процес ще продължи. Прокуратурата не е отказала да образува досъдебно производство, чака допълнително информация“, коментира Василев.

Той е категоричен, че вътрешният министър Бойко Рашков действа по устав и не се разглежда вариант за неговата оставка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
fallback