IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разплатени са почти 94 млн. лв. компенсации за скъпата енергия през февруари

Бзнесът е получил малко над 88 млн. лева подкрепа заради високата цена на електроенергията

19:40 | 21.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Фондът "Сигурност на електроенергийната система" е разплатил всички заявления за компенсации, които са постъпили към структурата до 21 март, на обща стойност почти 94 млн. лева, съобщават от Министерството на енергетиката.

Средствата за компенсиране на небитовите клиенти за електроенергия за февруари са на стойност 88 ,05 млн. лева, а за потребителите на природен газ - на стойност 5,62 млн. лева.

Според одобрената от правителството програма за подпомагане на битовите клиенти, които ползват природен газ, както и клиентите на топлофикационни дружества, които използват природен газ като основно гориво, компенсацията за тях се изчислява като 50% от разликата между цената на обществения доставчик, одобрена от КЕВР за февруари, и прогнозната цена на природния газ за второ тримесечие на 2022 година, съгласно ценовото решение на КЕВР от 1 юли 2021 г.

Компенсация получават и всички небитови потребители на електроенергия. Тя се изчислява като 75% от разликата между реалната средномесечна борсова цена на сегмента "Ден напред" на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) за февруари и базовата цена от 185,59 лева за мегаватчас (средна цена базов товар на пазар „Ден напред“ на БНЕБ за юли 2021 година).

Продължаването на компенсациите и ритмичното им изплащане са част от мерките, с които правителството адресира последиците от ръста на цените на електроенергията и цели намаляване на инфлационния натиск върху потребителите.

От Фонда "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС) съобщават, че компенсирането на потребителите ще продължи ежедневно и ритмично според подадените заявки.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още