IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Реалната цена на горивото в България е доста над 3 лева

Всеки търговец на дребно трябва да има една минимална надценка от 4% и максимална – от 15%, посочи Димитър Хаджидимитров

21:10 | 30.03.22 г. 13
Експерт: Реалната цена на горивото в България е доста над 3 лева

По думите му браншът в момента обира тази висока разлика и компенсира за сметка на печалбата си.
Хаджидимитров потвърди, че пазарът е много чувствителен на тема новини за войната в Украйна. Той прогнозира, че ако сега спре войната, цената на горивото за летните месеци ще бъде под 2,80 лева за литър.

Що се отнася до възможността Иран да се завърне на петролния пазар, експертът смята, че е под въпрос дали Европа и светът ще поемат риска да наливат сериозни средства в иранския военно-промишлен комплекс. „Руснаците са по-малко опасният играч в сравнение с иранците. Иранците играят манипулативно, спонсорират опасни екстремистки организации“, коментира Хаджидимитров.

Той се надява, че когато войната приключи цените да паднат рязко, а пазарът ще се регулира до нивата от преди два месеца.

Според него политиката на „Лукойл” по отношение на цените може да се разглежда като дъмпинг на пазара. „Ако не се регулира това ценообразуване от най-голямата компания в сектора, ще трябва да пуснем жалба до Комисията за защита на конкуренцията“, съобщи представителят на Асоциацията на българските търговци, вносители и превозвачи на горива.

Хаджидимитров е категоричен, че трябва да има ясно ценообразуване на нашия пазар и да не се работи на дъмпинг. Той смята, че в момента правителството фаворизира само една компания и това „за нас е странно и некоректно”.

Експертът съобщи, че малки бензиностанции затварят, защото не могат да поемат заплатите на служителите си.

Според него най-добрият вариант е Министерството на икономиката и индустрията  да публикува всеки ден дневните средни цени на горивата на едро. Той е на мнение, че за всеки търговец на дребно трябва да има една минимална надценка от 4% и максимална – от 15%.

Какви са настроенията на петролния пазар? Ще се намалят ли акцизите, каквато идея има в ЕС, ако войната продължи?

Целият разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 0
doba
преди 1 година
Експерт-е, да не те посетят хората на Рашков, НСБОП, БОРКОР и всякакви други служби, търсещи подбуждащи към спекула?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
спекуланта
преди 1 година
Само че ние ползваме повече сорт "Урал" ,който е на доста по ниска цена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
cyclop
преди 1 година
"...В момента цената на барел е около 100-110 долара това означава, че цената на колонката трябва да е доста над 3 лева за литър..." -- Интересно как когато беше достигната трайна цена от над 140 долара за петрола преди няколко години, най-високата цена на колонките беше 2.60, а май се закрепи на 2.55 лв. Направо са ни субсидирали тогава бензиностанциите. Или сега ни лъжат някакви тлъсти търгаши. *** разбери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още