fallback

Очаква ли се шоково поскъпване на горивата?

Цените на бензина ще се увеличат с още 10 ст. при война, но ако тя спре, до лятото ще се нормализират под 2,80 лева за литър, посочи Димитър Хаджидимитров

22:20 | 04.04.22 г. 6
Автор - снимка
Редактор

С колко още ще продължат да се увеличават цените на горивата и ще се стигне ли до шоково поскъпване по Великден коментира пред Bulgaria ON AIR зам.-председателят на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива Димитър Хаджидимитров.

"Ако войната в Украйна върви така плавно, няма да видим много ниски цени надолу, а по-скоро с 10 стотинки още нагоре. Ако сега спре войната, до лятото цените ще се нормализират и ще видим цени под 2,80 лева за литър. Въпреки това обаче в момента тази цена на петрола е необосновано висока. Няма липса на петрол, всичко работи на пълни обороти", смята той.

Експертът очаква, че ако Руската федерация си спази договора, до края на годината да не трябва да купуваме газ с рубли.

"Президентът на Русия е своенравен човек. Взима еднолични решения, така че не знаем накъде ще отведат те", посочи Хаджидимитров. 

Според него премахване на биокомпонентите в горивата, за да може да бъде намалена крайната цена на горивата, е добро решение, което до 2-3 години трябва да се осъществи.

Хаджидимитров смята, че „реално няма смисъл икономически от тяхното добавяне“.

По думите му метанстанциите са започнали вече да затварят заради цената на горивата.

"В момента никой не работи на печалба. Доста от бензиностанциите в малките населени места започнаха да затварят през нощта и си намалиха персонала. По-високи цени по Великден едва ли може да очакваме. Максимумът ще бъде 3,13 лв.", прогнозира той.

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:25 | 14.09.22 г.
fallback