IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тодор Галев: Идеята на България за общ газов механизъм може да стане реалност

Втечненият газ за Европа от САЩ от 15 млрд. тона няма да е достатъчен за потреблението, посочи директорът по научната дейност в ЦИД

23:13 | 29.03.22 г.
Тодор Галев: Идеята на България за общ газов механизъм може да стане реалност

Ще бъдат необходими години за постигане на независимост от Русия и трябва да се търсят други източници на газ извън руската държава; идеята на България за общ подход и механизъм за закупуване на газ наистина има шанс да се превърне в реалност. Това каза Тодор Галев, директор по научната дейност в Центъра за изследване на демокрацията, в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него България е поставена доста зле в момента, що се отнася до енергийния суверенитет, но той прогнозира, че след завършване на интерконекторната връзка с Гърция страната ни ще има достъп и до други източници.

По думите му през последните три десетилетия политиката на Русия беше да работи с всяка страна поотделно – разделяше ЕС на отделни държави, всяка от които получаваше определени отстъпки, за да бъде благосклонна към политиката ѝ.

„Тази стратегия на Русия да държи Европа разделена и да договаря с всяка страна поотделно най-накрая европейските институции я прозряха и се убедиха, че тя служи много по-добре на Русия и влошава цялостната енергийна и климатична сигурност на Европа“, подчерта Галев.

Той обаче отчете, че Съединените щати имат готовност да доставят втечнен газ за Европа в размер на 15 млрд. тона, но смята, че това количество  не е достатъчно на фона на потреблението в Европа.

Тодор Галев се надява, че координирането на усилията за диверсифициране на всякакъв род доставки и производство на енергия ще подобри енергийната и климатичната сигурност на Европа.

„Има някои държави в Западна Европа, които са много напред във възобновяемите източници. За съжаление Централна Европа и най-вече Източна Европа, изостават значително“, е мнението на експерта.

Той препоръча да се подобри инвестиционният климат по отношение на технологии, които да подпомогнат енергийния преход при излизането от зависимостта от руски газ и петрол.

Какви ще са икономическите последици от военния конфликт в Украйна? Още за стратегията за подобряване на европейската енергийна и климатична сигурност и ще изчезне ли енергийната зависимост с прехода от изкопаеми към възобновяеми енергийни източници, ще получите отговор, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още