fallback

Западни компании търсят начин да заобиколят забраната за плащане на газа в рубли

Посолството на Русия у нас даде разяснения какво предвижда новата схема за плащане на руския газ

10:52 | 28.04.22 г. 20

Западни компании търсят начини да заобиколят забраната за плащане на природния газ в рубли, сочат медийни публикации. Според източници на Financial Times австрийската OMV и германската Uniper ще отворят сметки в рубли в клона на "Газпромбанк" в Швейцария.

"Газпром" спря доставките на газ за България и Полша, защото двете държави отказаха да изпълнят искането за плащане само в рубли. По договора на българската страна е предвидено плащане за суровината в долари и анализите на властите показват, че предложената от руската страна схема крие рискове - от една страна няма никаква гаранция при какъв курс ще бъде обменена валутата, а от друга - влиза и посредник, от когото зависи плащането ни. Докато "Газпром" не получи плащането в рубли, доставките на газ за страната ни също не са гарантирани.

От посолството на Руската федерация у нас публикуваха схемата, по която се извършват плащанията с коментар, че участие на трети страни няма, както и че няма голяма промяна в схемата за плащанията.

газпромбанк

Източник: Посолство на РФ в България

Но от тази схема е видно, че превалутирането ще се извършва реално на Московската борса, а не автоматично от "Газпромбанк", тоест има допълнителен участник в процеса, както и че няма яснота колко време може да отнеме покупката на рубли и при какъв курс, и съответно колко време може да отнеме реалната покупка на газа.

Българските власти в момента анализират договорите, които имаме с "Газпром Експорт" за доставката и транзита на руския природен газ и може да се стигне до дело в Арбитражен съд, коментира пред БНТ председателят на енергийната комисия в парламента Радослав Рибарски.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира в сряда (27 април), че четири европейски компании вече са платили по тази схема и още десет имат интерес. От публикацията на FT става ясно, че не само OMV и Uniper търсят начини да заобиколят забраната на техните правителства да извършват плащанията в рубли, но и италианската Eni разглежда опции.

В сряда австрийският премиер Карл Нехамер беше категоричен, че Австрия няма никакво намерение да изпълнява услявията на "Газпром" и нарече "фалшива новина" коментарите, че OMV разглежда подобни опции.

Официалните институции в Брюксел посочват, че спирането на газа за две от държавите в ЕС е опит на Русия да изнудва общността, както и да разцепи единството на съюза. По-късно днес българският министър на енергетиката Александър Николов и на финансите Асен Василев ще бъдат в Брюксел, за да обсъдят ситуацията с газа.

Плащането в рубли нарушава санкциите, които наложи ЕС на Москва заради войната в Украйна, сочи още позицията на ЕК. Много от страните обаче са силно зависими от доставките на природен газ и ще потърсят начин да заобиколят ограниченията.

Според информация на Rheinische Post Uniper скоро ще започне да плаща за газа в руска банка, а не както досега - в базирана в ЕС банка. Източникът на медията не дава повече информация за плановете, но вероятно компанията разглежда опциите, които предлагат "Газпром" и "Газпромбанк". Ройтерс допълва, че въпреки заявките някои от държавите в ЕС все пак могат да опитат този начин на плащане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:12 | 14.09.22 г.
fallback