IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Сандов: Не само ТЕЦ „Марица 3" замърсява, има нарушения в целия Маришки басейн

„Топлофикация-София" има достатъчно доставки на газ за летния сезон, няма нужда да работи на мазут, посочи екоминистърът

10:52 | 11.05.22 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

ТЕЦ „Марица 3" е затворена заради системно нарушение на нормите за чистота на атмосферния въздух и по-специално - заради замърсяване със серен диоксид. Затварянето на предприятието в Димитровград е следствие на нарушение по комплексното разрешително, неизвършени ремонти и произтичащо от това замърсяване на въздуха. Това съобщи по БНТ министърът на околната среда и водите Борислав Сандов.

„Не може целият град да страда заради липса на адекватни действия от страна на работодателя. Данните са категорични, че предприятието замърсява въздуха със серен диоксид“, коментира той.

По думите му нарушения има и в Гълъбово, и в Раднево – в целия Маришки басейн. Заради високите нива на серен диоксид във въздуха Европейската комисия съди България. Решение на Съда на ЕС по това дело се очаква в предстоящите дни. Наказателната процедура е за района на Гълъбово. Екоминистърът предупреди, че за тези предприятия не е изключено да последва санкция, подобна на тази в ТЕЦ „Марица 3".

Нарушения на еконормите

"Това не би било нито лесно, нито очаквано, аз не очаквам, че ще се стигне дотам. Предприятията правят необходимото, за да ограничават емисиите си от серен диоксид, но ако се стигне до системно нарушаване, ние ще дадем предписания, което не означава затваряне", посочи той.

Според Сандов затварянето в Димитровград ще бъде поука за тези предприятия, за да могат да модернизират настоящите си инсталации или да започнат да работят на по-нисък капацитет.

Министърът смята, че протестът на работещите в ТЕЦ „Марица 3" трябва да бъде насочен единствено срещу работодателя, който трябва да изпълни условията, които са му предписани, за да може предприятието да функционира.

"Този протест не е за пред моите прозорци, този протест е за пред неговите. Но едва ли той ще изпълни предписанията. Формално той е един жител на Великобритания, който никой не познава. Трябва да се обърнат към консултанта, за когото има съмнения, че е реалният собственик. Смятам, че ремонтите в предприятието няма да се състоят, защото на собственика му е по-удобно да си плаща глобите за замърсен въздух“, каза още Сандов.

Той съобщи, че нарушенията на ТЕЦ „Марица 3" за миналата година са осем, а за тази - 30. „Има сграда в предприятието, която цялата пуши. Има много сигнали от граждани, особено за деца с белодробни заболявания“, уточни министърът. Той е убеден, че собственикът е наясно, че работи в нарушение на екологичното законодателство и ще се стигне до последствия. Борислав Сандов е категоричен, че е задължение на собственика да намери алтернатива за работещите в предприятието.

В търсене на алтернативи

По отношение на "Топлофикация - София" екоминистърът заяви, че няма нужда работата ѝ да минава на мазут, защото доставките на газ са достатъчни за летния сезон. Проблемът на топлофикацията, по думите му, обаче са задълженията, които са около 1 млрд. лева, а Столична община няма ясен план за излизане от тази ситуация.

Предложението на Сандов в тази насока е да се използва слънчева енергия или топлата минерална вода, която да подгрява водата, която върви по тръбите. „Абсурдно е, че София е възникнала заради топлите си минерални извори и те продължават да бъдат един чучур“, каза още той.

Без нови въгледобивни райони

Във връзка с притесненията на села до София, че ще има въгледобив в района, екоминистърът потвърди, че не би одобрил оценка на въздействието на околната среда за нови въгледобивни райони. Той съобщи, че ще внесе в Министерския съвет решение за отмяна на добив на въглища в селата около Сливнишко до София.

Борислав Сандов увери, че докато е министър на околната среда и водите няма да позволи да се откриват нови въглищни мини и предприятия.

Екология

По отношение на фермите за развъждане на норки министърът отбеляза, че са постъпили над 1500 становища по темата, които са в подкрепа на неговата заповед за забрана на подобни ферми, като БАН, Софийският университет „Св. Климент Охридски“ са с положителни мнения за затварянето.

Екоминистърът е разрешил да започне изпускането на язовир Студена, преди да стигне до преливника. МОСВ иска да гарантира, че има достатъчно вода за цялата следваща година за Перник и Радомир. „Вода има достатъчно в язовирите, не се очаква суша никъде от важните стратегически язовири. Не се очаква и някакво преливане“, увери Сандов.

Във връзка с туристическия сезон и защитените местности той потвърди, че прави всичко необходимо влизането на някои багер, унищожаването на дюните или на някои див плаж да не е ежедневна новина. "МОСВ провежда конкурси, дава предписания, привлича нови експерти, като най-приветливото ведомство РИОСВ-Бургас е с нов директор", каза още министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още