IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борислав Сандов: Очаквам да загубим делото за замърсяването със серен диоксид

Заради системни нарушения комплексното разрешително на ТЕЦ "Марица 3" ще бъде преразгледано

13:03 | 08.04.22 г.
<p>
	<em>Борислав Сандов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Борислав Сандов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Делото в Съда на ЕС в Люксембург срещу България относно неизпълнението на европейските норми за замърсяване със серен диоксид е приключило по същество и до месец се очаква и решението. Според вицепремиера и министър на околната среда и водите Борислав Сандов вероятно България ще загуби делото и това ще наложи активни действия.

Делото беше заведено през 2019 г. заради нарушенията на Директивата за качеството на атмосферния въздух. Проблемът е свързан с изгарянето на местните въглища, които са с високо съдържание на сяра. За да изпълняват екологичните норми, горивните инсталации у нас изграждат сероочистващи инсталации. 

Един от големите замърсители със серен диоксид например е ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград, посочи министърът по време на парламентарния контрол. Той уточни, че централата в момента работи само заради високите цени на електроенергията.

От края на март 2021 година, когато са включени блоковете, до 30 март 2022 година Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Хасково е направила 23 извънредни и 4 планови проверки на централата. Направени са 22 предписания за нарушения.

Тъй като горивната инсталация системно нарушава нормите за замърсяване, ще се преразгледа комплексното ѝ разрешително и то може да бъде отнето, стана ясно още от думите на Сандов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още