fallback

Ал. Николов: Официалната комуникация с "Газпром" тече - те не ни отговарят

С въвеждането в експлоатация на газовата връзка IGB цената на газа ще падне стремително, каза премиерът в оставка Кирил Петков

13:12 | 29.07.22 г. 13

Последната фактура на България за природен газ до "Газпром Експорт" първоначално е била приета, а след това върната, но без никакви обяснения защо, каза енергийният министър в оставка Александър Николов по време на брифинг в Министерския съвет.

Последното предложение за нормализиране на отношенията и изпълнение на договора за доставка на газ до края на годината с "Газпром Експорт" е от страна на "Булгаргаз", обясни още Николов.

Той каза, че на този етап отговор няма и проблемът не е дали технически България ще отвори сметка за плащане на газа в рубли, или в китайски юани, а дали предложеният от Русия механизъм не крие рискове за страната. "Официалната кореспонденция върви", допълни още той.

Енергийният министър не приема и критиките, че енергетиката е в криза, сочейки, че износът на електроенергия е в "невиждани" досега обеми и страната ни е балансьор за целия регион. Има много международни компании, които искат да инвестират в сектора, допълни той.

По време на брифинга бяха дадени и подробности за развитието на проекта IGB.

С въвеждане в експлоатация на новата газова връзка цената на природния газ ще намалее "стремително", каза премиерът в оставка Кирил Петков.

Очакаванията са, че до четири седмици газовото съоръжение ще има Акт 15 и Акт 16 и тогава вече ще има и търговски доставки по него. В момента проектът вече има Акт 14, стана ясно още от думите на премиера.

Ако до края на август IGB няма Акт 16, ще бъде ясно, че се връщаме към времената, когато "националният интерес не е водещ", поясни Петков и допълни, че "тъй наречените евроатлантици" дълги години са работели в интерес на "Газпром".

Николов обясни от своя страна, че IGB е важен за целия регион и посочи, че връщайки се назад, е много показателно, че предишното ръководство на "Булгаргаз" е заявявало многократно, че е невъзможно България да получава газа от Азербайджан в пълен обем, преди IGB да бъде въведен в експлоатация.

От 1 юли, макар и по алтернативно трасе, България вече получава доставките в пълен обем според вписаното в договора с Азербайджан от 2013 г.

При издаването на Акт 16 има много изисквания и съгласувателни процедури, посочи от своя страна изпълнителният директор на проектната компания ICGB от българска страна Теодора Георгиева. Според нея обаче посочените срокове са изпълними и до 1 септември газовата връзка може да влезе в експлоатация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:13 | 13.09.22 г.
fallback