IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да печелим от пазарите

Шест основни принципа за успешния спекулант разкрива борсовият анализатор Мариян Йорданов

16:29 | 19.09.16 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Шест основни принципа за превръщането на всеки, който се интересува от борсовата търговия в успешен борсов играч разкри в дванадесетата лекция от летния онлайн курс на Investor.bg по повод 15-тата годишнина на сайта пазарният анализатор и първият служител на сайта Мариян Йорданов.

Инвестирането е творчество - за хора със собствено мислене, умни, проницателни, търпеливи. Разузнаващи и работоспособни. Не е за такива, които се водят по акъла на другите, коментира Йорданов.

Според него едно от ключовите условия е да имате собствено мнение, защото „в противен случай бързо ставате част от стадо, на което му обират парите“. Въображението е друго ключово изискване, за да може да прецените къде може да се появи възможност за вложение. 

Освен това трябва и разузнаване. „Абсолютно задължително е редовно да четете определени информационни източници, да си отваряте очите за процесите около Вас, да мислите и да анализирате, иначе казано - да сканирате за възможности“, поясни Йорданов. По думите му успешният инвеститор е едновременно инвестиционна банка, дилър, анализатор, бек офис, фронт офис, мениджър, изпълнителен директор.

По думите му четвъртото успешно правило е да не се влюбвате в акциите си, или в някой корифей, като създателят на Tesla Илон Мъск или на Facebook Марк Зукърбърг.
Търпението е следващото важно качество, защото трябва да можете да „седите върху кеша си  с години“, докато дойде добра възможност за действие.
И не на последно място – успешният търговец трябва да умее да продава и на загуба. В противен случай има опасност да задръсти портфейла си с некачествени активи. 

Как протича денят на един спекулант в български акции и още полезни съвети вижте във видеото. 

В предишната видеолекция пазарният анализатор и водещ в Bloomberg TV Bulgaria Славчо Маринов коментира темата "Води ли икономическото ноухау до забогатяване?". Лекцията му гледайте тук >>>

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
simbad12
преди 7 години
прекрасна лекция, браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още