fallback

Биткойн купувачите се скриха

Очакванията са да отнеме доста време преди постигането на ценова стабилност при биткойна, както и разглеждането му като истински инвестиционен актив

18:47 | 15.06.18 г. 7

Цената на биткойна трябваше да стигне до луната, но въпреки това в последните шест месеца най-популярната криптовалута е загубила 66% от стойността си, пише иронично в свой коментар Bloomberg.

Ситуацията изглежда подобна на това, което се случи с технологичния индекс Nasdaq по време на dot-com балона или с банковите акции по време на финансовата криза. За щастие обаче икономиката в случая с цифровите пари не е засегната, въпреки измамите на стойност 670 млн. долара само за едно тримесечие. 

Твърде съблазнително е обаче да вярваме, че „големият спад“ е дошъл и си е отишъл, но според някои участници на пазара това е точно така. С цена от около 6500 долара за един биткойн много хора вярват, че е време за покупки. Хедж фондът Pantera и компанията за рискови инвестиции Blockchain Capital предвиждат връщане на биткойна на цена от 10 хил. долара или дори 20 хил. дори в рамките на годината. Това означава удвояване или утрояване на цената за месеци. Случвало се е и преди, пише още Bloomberg. Но толкова бичи настроения изглеждат прекалени в момента.

Исторически погледнато най-големите ръстове в цената на биткойна са се случили благодарение най-вече на спекулации, отколкото на реалния прогрес на технологията или полезността на валутата. Поскъпването на биткойна до 19 хил. долара в края на миналата година беше подхранено от убеждението, че цената винаги ще върви нагоре.

Повечето хора знаят какво е биткойн и не искат да купуват предвид рисковете. И именно това е проблемът, че в момента липсва нова вълна купувачи, на които да се продава, отбелязва Bloomberg.

Очакванията са да отнеме доста време преди постигането на ценова стабилност при биткойна, както и разглеждането му като истински инвестиционен актив. Фактът, че регулаторите тепърва се опитват да въведат правила на този пазар, също е червен сигнал. Все още не е ясно и в каква степен цените са повлияни от манипулативни практики. 

В средата на седмицата биткойнът поевтиня до четиримесечен минимум от 6370 долара, след като южнокорейската борса за търговия с криптовалути Coinrail съобщи, че хакери са откраднали цифрови пари на стойност над 37 млн. долара. 

Всичко за криптовалутите четете тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:23 | 14.09.22 г.
fallback