IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът потъна под 6000 долара без видима причина

Именно премината граница се смяташе, че отговаря на рентабилността на "копаенето"

20:47 | 14.11.18 г. 33
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Курсът на биткойна спадна под 6000 долара - над 1-годишен минимум - без да е ясно на дилърите и на анализаторите какво е причинило това рязко понижение, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Биткойнът достигна 5534 долара. За търпимо равнище се смята прагът от 6000 долара, който отговаря на рентабилността на "копаенето", отбелязва Том Лий ръководителят на аналитичната компания Fundstrat.

През декември 2017 година биткойнът достигна пик от близо 20 000 долара, като на някои платформи дори надмина този праг. Оттогава обаче отчете няколко големи спада.

В началото на ноевмри биткойнът премина през едно от най-лошите си годишни ценови представяния в краткото си 10-годишно съществуване, като волатилността на първата и най-голяма виртуална валута потъна до най-ниското си ниво от почти 2 години.

Волатилността е водеща характеристика на дигиталната валута, която стана на 10 години в края на октомври, преодолявайки сериозни препятствия, докато се превърне в основен клас активи.

Повечето институциални инвеститори, скептични за способността му да запазва стойността си по предсказуем начин, го избягват. В същото време регулаторите по света подчертават ценовата нестабилност, когато публикуват предупреждения към инвеститорите на дребно, заинтересовани от криптовалутата.

Волатилността не позволи на биткойна да се превърне и в метод за разплащания – планираното негово предназначение.

Трейдърите и инвеститорите искат яснота за това как регулаторите ще третират биткойн продуктите, като борсово търгувани фондове, поради което се въздържат от големи покупки или продажби.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 11 rate down comment 6
studioaa
преди 5 години
Примерите ти са неуместни. През 100 КБ през 1910 днес за 3 пъти повече от богатстовото на Джеф Безос днес. Дейвид Рокфелер е бил поне 10 пъти по-богат от Джеф Безос днес ако смятаме покупателна способност. От 10-те най-богати американци в историята 9-та са родени през 19-ти век и само един единствен след 1944г. Парите не могат да са ограничени ако те са число записано в един компютър. Биткойн е неограничен също както всяка фиатна валута, защото от неговия блокчейн могат да излизат безкрайно много форкове като биткойн кеш. Няма такова ограничение като 21 милиона. Инфлацията от 1971 насам е толкова голяма, че $ е загубил 95% и около 99% спрямо 1913. Реално и в момента има около 10% инфлация на годишна база.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 9
studioaa
преди 5 години
Пазарът и цената гледат в бъдещето, а не в миналото. Каквото е било е било и няма да се върне отново. Няма значение дали BTC е бил 20 хил. или 200 хил. важното е колко е сега и как може да тръгне нагоре ако изобщо е възможно. Голата вяра няма да го вдигне. Купувачи няма при падаща цена в един балон и вероятно спадът ще продължи. Няма да спре на 3000$, а по-скоро на 0.3$ за BTC. Всички балони свършват по този начин, но това е животът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 5
Sakamano
преди 5 години
Пропадането "без видима причина" обикновено е резултат на спекулативни разпродажби. Ако в следващите дни цената поеме рязко нагоре - значи съм бил прав. Все пак не препоръчвам да се купува докато не се видят ясни индикации за начало на възходящ тренд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 5
deant
преди 5 години
причината не е видима, тя е очевадна. Това е нещо абсолютен балон, от нещо по-безполезно от луковиците на лалетата едно време. И не съм съгласен с императора, не са бъдещето и няма как да бъдат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
Биткойнът потъна под 6000 долара без видима причина Да, ама не!Рекламата секна и н'еа нови балъци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 7
studioaa
преди 5 години
Че това не е обикновено спадче, а направо сривче и навлизане в мечо пазарче изневиделица като при гръм от ясно небе. Скоро биткойна ще има цена близка до 0 тогава предполагам, че ще е сгоден за продажба след като сега е сгоден за пазаруване...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още