IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът потъна под 6000 долара без видима причина

Именно премината граница се смяташе, че отговаря на рентабилността на "копаенето"

20:47 | 14.11.18 г. 33
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Курсът на биткойна спадна под 6000 долара - над 1-годишен минимум - без да е ясно на дилърите и на анализаторите какво е причинило това рязко понижение, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Биткойнът достигна 5534 долара. За търпимо равнище се смята прагът от 6000 долара, който отговаря на рентабилността на "копаенето", отбелязва Том Лий ръководителят на аналитичната компания Fundstrat.

През декември 2017 година биткойнът достигна пик от близо 20 000 долара, като на някои платформи дори надмина този праг. Оттогава обаче отчете няколко големи спада.

В началото на ноевмри биткойнът премина през едно от най-лошите си годишни ценови представяния в краткото си 10-годишно съществуване, като волатилността на първата и най-голяма виртуална валута потъна до най-ниското си ниво от почти 2 години.

Волатилността е водеща характеристика на дигиталната валута, която стана на 10 години в края на октомври, преодолявайки сериозни препятствия, докато се превърне в основен клас активи.

Повечето институциални инвеститори, скептични за способността му да запазва стойността си по предсказуем начин, го избягват. В същото време регулаторите по света подчертават ценовата нестабилност, когато публикуват предупреждения към инвеститорите на дребно, заинтересовани от криптовалутата.

Волатилността не позволи на биткойна да се превърне и в метод за разплащания – планираното негово предназначение.

Трейдърите и инвеститорите искат яснота за това как регулаторите ще третират биткойн продуктите, като борсово търгувани фондове, поради което се въздържат от големи покупки или продажби.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 10 rate down comment 2
bgMan
преди 5 години
Императоре - поздравления за далновидността.Иначе с подобни сривове мисля че се цели да се противостои на изтеглянето на реални пари от криптопазара покрай задаващото се голямо харчене. В големите икономики доста бизнеси през ноември и декември реализират около 80% от приходите си за цялата година.Нищо чудно до края на годината BTC да падне чак до $3000.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
За сега само подгряваме публиката.Щото 'биопаспортите' с които се отключва виртуалната собственост още не са започнали да ги имплантират по ръцете и за най-мързеливите и отдадените на каузата - по челата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 8
ABBA
преди 5 години
КИРПТОВАЛУТИТЕ НЕ СА БЪДЕЩЕТО!КРИПТОВАЛУТАТА Е БЪДЕЩЕТО.1 КРИПТОВАЛУТА.НА АНТИХРИСТА.(Когато му дойде времето.....)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 26 rate down comment 7
deant
преди 5 години
Доказваме, че едно нещо дето е нищо, няма как да замести друго нещо, което пак е нищо и че въпреки, че едното нещо е уж лимитирано, с него пак могат да цакат все едно е безкрайно. Дигиталното копане е БЕЗПОЛЕЗНА простотия, хабяща енергия, която може да бъде вложена в нещо полезно ИЛИ да бъде спестена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 7
redcretin
преди 5 години
Хахахаха, точно така прогнозираха и за компютрите, после за интернет, после дойде дот ком балона, само че след спукването му пак плавно си набра скорост и днес е над ония нива. Та какво точно доказахме тук? А да, няма централна банка че да ти резне валутата - да видим кой въобще може да резне интернет на целия свят? Апропо крипто се прехвърля и чрез *** СМС, има го за даш например :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 5 години
Може да се повтарям, но както писахме с други разумни хора балонът няма да гръмне. Просто ще се спихне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 10
deant
преди 5 години
фиатните пари са фалшиви, затова криптовалутите рано или късно ще ги ударят. -----НОВИНА - криптовалутите също са фалшиви!!! Немога да повярвам, как един човек ме убеждава, че трябва да заменим нещо фалшиво с нещо друго в пъти по-фалшиво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 12
deant
преди 5 години
импе не си технически наясно. няма такова нещо като дигитално бъдеще. резват ти интернета и оставаш без нищо. това ли ти е сигурната валута. няма такова нещо, това са измишльотини от фантастичните филми. няма 100% свързаност, няма 100% анонимност. Койна ще е следващата най-голяма измама и разочарование. Да уж щяло да има 21 мил, обаче мога да ти го разбият на стотинки и после стотинките да ти ги разбият на хилядинки. И нактая да получиш стотинка от хилядинка, защото няма как да има инфлация. Запомнете, че това не е от компетенциите на инвеститор, защото не е от вашия бранш. Това е в ИТ бранша, а там принципно един ИТ човек трябва да знае как действат мрежите, чисто физически!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 7
studioaa
преди 5 години
Цената стигна 20Б защото на хорото се хванаха огромно количество хора, които вярваха, че ще забогатеят бързо чрез BTC. Те само купуваха и не продаваха никога и това помпаше цената. Някои наистина успяха да забогатеят както винаги в една пирамида като BTC печеливши са само първите, а останалите са винаги губещи. Крипто валутите нямат бъдеще защото по подобие на фиатните пари тяхната стойност не е фиксирана към определено количество реални блага. Парите винаги имат константна стойност, фиатните пари са фалшиви пари, и те са кредит обезпечен с дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 1
mathematician
преди 5 години
А имаше ли някакви причини да стигне до 20 000 по едно време? ;)Или може би логични причини да стои на 6 000 близо година. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още