fallback

Проектодокумент: ЕС трябва да обмисли възможността за държавна криптовалута

В него се призовава ЕС да изготви единен подход към криптовалутите, включващ и възможна забрана на проекти, приемани за твърде рискови

08:40 | 06.11.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейската централна банка трябва да обмисли пускането на държавна дигитална валута. Това се казва в проектодокумент на ЕС, след като плановете на Facebook за частна дигитална валута се натъкнаха на враждебно отношение сред регулаторите по света, съобщава БТА.

Американската компания обяви през юни, че планира да пусне от догодина криптовалутата си либра. Франция и Германия обаче предупредиха през септември, че това излага на рискове финансовия сектор и подкрепиха разработването на държавна алтернатива, посочва Ройтерс.

Проектотекстът, видян от медията, също призовава ЕС да изготви единен подход към криптовалутите, включващ и възможна забрана на проекти, приемани за твърде рискови.

Текстът може да бъде обсъден от финансовите министри на ЕС в петък, според дневния ред на заседанието, с оглед да бъде приет на следващата им среща на 5 декември.

В настоящата си форма ще разпали допълнително регулаторната кампания на ЕС срещу криптовалутите.

„ЕЦБ и други европейски централни банки биха могли успешно да разгледат възможностите, както и предизвикателствата, от издаването на дигитални валути, включително като вземат предвид конкретни стъпки“, се посочва в проекта, в който се предвижда и възможността за внасяне на промени.

Дигиталните валути като либра – известни още като стейбълкойни, обикновено са подкрепени от традиционни пари и други активи, докато крипто монети като биткойна не са. И двете обаче са криптовалути.

Членът на управителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре заяви през септември, че банката може да „ускори“ разглеждането на въпроса за публични дигитални пари.

Според представител на ЕЦБ – в най-амбициозния си вариант, проектът може да позволи на потребителите да разполагат с електронни пари, които директно ще бъдат депозирани в ЕЦБ, без необходимост от използване на банкови сметки, финансови посредници или клирингови агенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:21 | 13.09.22 г.
fallback